Teoretic, pensia de stat ar trebui să ne asigure o viață fără griji în vârstă. Cu toate acestea, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Din cauza scăderii populației active, cei care vor ieși din forța de muncă peste zece, 20 de ani, ar putea primi o pensie mai mică decât au contribuit. O simulare a calculului pensiei arată că un român care are un salariu net mediu de aproximativ 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar trebui să aibă, după 35 de ani de contribuții, o pensie de stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro.

„În jurul anilor 2050-2060, populația României va fi între 13 și 16 milioane. În aceste condiții, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi prea puțini oameni care să lucreze și să plătească taxele pentru a susține sistemul public de pensii”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România pentru Observator. La populația în continuă scădere se mai adaugă și emigrarea persoanelor. ”

Combinat cu emigrarea persoanelor active, vom avea o situație plauzibilă în care peste 20-30 de ani ar putea exista un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, față de un număr de 3,5-4 milioane de salariați”, a declarat Adrian Bența, analist fiscal. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că acest scenariu este unul pesimist. „Dacă susținem mediul de afaceri, în primă fază să-și păstreze locurile de muncă existente și în paralel cu creșterea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel. Din punctul meu de vedere, este riscant să ne exprimăm cu privire la ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.