Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, anunță începerea lucrărilor de cadastrare a domeniului public din această zonă. Deoarece proprietățile din domeniul public administrat nu sunt cadastrate, este imposibilă implementarea unor investiții de amploare. Proiectul prevede cadastrarea a peste 1000 de străzi, 1200 de imobile și 500 de hectare de spații verzi. Primarul precizează că spațiile care nu sunt cadastrate pot avea consecințe negative, cum ar fi imposibilitatea de a implementa investiții.

„Știți ce înseamnă faptul că domeniul public nu este cadastrat? Pentru a investi în aceste străzi, spații verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ.

În primul rând, prin lege, administratorul nu are voie să facă studii de fezabilitate, proiectare și investiții pe un teren sau o clădire necadastrată. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparații.

Avem nevoie ca să fie cadastrate și pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupă abuziv părți din domeniul public. Acest lucru s-a întâmplat deja de numeroase ori în trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi din jurul salbei de lacuri. Acolo, profitând de absența cadastrului, o parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului, chiar dacă zona de lângă luciul de apă este domeniu public inalienabil. Ne luptăm acum în instanță pentru a recupera aceste terenuri”, declară Clotilde Armand, conform G4Media.

De îndată ce a devenit primar, Clotilde Armand a descoperit că numai 5% din domeniul public era cadastrat:

Când mi-am început mandatul de primar am găsit o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune. Domeniul public era cadastrat la nivel de mai puțin de 5%! Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau in anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei, spune Clotilde Armand pe Facebook.

„Am dezvoltat o metodă inovatoare”

Aceasta declară, de asemenea, că neregulile cu care se confruntă domeniul public din Sectorul 1 vor fi rezolvate. Se vor începe demarări conform cărora spațiul public va fi cadastrat:

Obiectivul meu este să cadastrez tot domeniul public din Sectorul 1. Am format la primărie o echipă care se ocupă exclusiv cu cadastrarea domeniului public, după 30 de ani de inacțiune. Am dezvoltat o metodă inovatoare care acum este preluată în alte UAT-uri. În același timp, digitalizăm informația pentru a obține hărți în format GIS. Este o muncă titanică. Este o muncă pe care nu o vedeți dar pe care trebuie să o cunoașteți, deoarece este esențială pentru a putea investi și pentru ca domeniul public să fie protejat.

Citeste mai mult pe: Gazeta de București.