Având în vedere că Gherla nu are o Casă de cultură spațioasă, cei care conduc destinele urbei s-au gândit să transforme o clădire veche de pe strada 1 Decembrie 1918 într-un centru cultural, așa  cum au și alte localități urbane sau chiar rurale (să ne gândim doar la  comuna Iclod).

În prezent se află în plină reabilitare Casa Lászlóffy, o „bijuterie” a arhitecturii locale, construită în stil baroc, în anul 1747, unde înainte  de 1989 a fost Clubul tineretului, iar în curte au funcționat mai multe ateliere de industrie mică, și chiar și o mică fabrică de sticlărie de menaj. Câțiva ani spațiul respectiv a stat nefolosit și a ajuns într-o situație deplorabilă, pe acoperișul clădirii crescând… iarba. Văzând dezastrul de acolo, Primăria a hotărât renovarea spațiului respectiv și redarea lui culturii și artei. Inițiativă bună, ținând cont că și Casa Municipală de Cultură funcționează tot într-o clădire veche, în  plin centrul municipiului și care nu oferă condiții bune organizării unor manifestări cultural-artistice pe măsura exigențelor actuale. De aceea s-a luat decizia de a transforma Casa Lászlóffy într-un adevărat centru cultural, cu săli speciale de expoziții și conferințe, simpozioane sau dezbateri. Acolo se va muta și Muzeul de Istorie, aflat în prezent într-o clădire revendicată de Biserica Greco-Catolică. Deci, se va rezolva și această problemă, curtea interioară a obiectivului de pe strada principală oferind condiții ideale și pentru expunerea în aer liber a vestigiilor arheologice descoperite în urma săpăturilor efectuate la fostul Castru Roman de la marginea orașului.

La Gherla, de peste 60 de ani tot se discută de construirea unei Case de cultură moderne. În această perioadă toate comunele din împrejurimi s-au îmbogățit cu astfel de instituții de cultură, numai municipiul Gherla nu… Măcar în acest an se va finaliza amenajarea noului Centru cultural, dar aceasta nu înlocuiește o sală spațioasă pentru organizarea unor spectacole sau alte evenimente artistice de amploare. Totuși, decât nimica  e bun și ăsta.

Szekely Csaba