Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs cu puțin timp în urmă. Seismul a fost anunțat duminică de United States Geological Survey.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 km, a precizat USGS, relatează Reuters.
Astfel, „Valuri tsunami care pot depăşi cu 0,3 metri până la un metru nivelul obişnuit al mareelor ar putea afecta coasta statului Vanuatu”, a precizat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific.
Însă, ulterior, alerta de tsunami declanșată de seism a fost retrasă.
Nu există victime până în acest moment
În urma seismului, nu au existat rapoarte imediate privind pagube sau victime.
În contextul geografic, în Vanuatu locuiesc aproximativ 280.000 de persoane și este predispus la dezastre naturale, având o jumătate de duzină de vulcani activi, precum și ciclonii și cutremurele regulate. Se află pe „Inelul de foc” al Pacificului, arcul de falii seismice din jurul Oceanului Pacific, unde cutremurele și vulcanii sunt frecvente.
Din punct de vedere al seismelor, în România, un seism și-a făcut simțită prezența anul trecut, în luna decembrie. Acesta a avut magnitudinea de 4,4 pe scara Richter, județul Buzău, zona seismică Vrancea.
Aşadar, „În ziua de 17 Decembrie 2022, la ora 07:42:58 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.4, la adâncimea de 144km”, a transmis Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Concret, seismul s-a produs la 68 de km E de Brașov, 85 de km NE de Ploiești, 108 km S de Bacau, 124 km V de Galati, 124 km V de Braila, 137 km N de Bucuresti, 154 km NE de Pitesti, 182 km E de Sibiu, 189 km SV de Iasi, 202 km N de Ruse.
Când este cel mai probabil să se producă un cutremur de magnitudine mare în România
În afirmaţiile sale, profesorul George Mărmureanu a dezvăluit când este cel mai probabil să se producă un cutremur de magnitudine mare în România. Potrivit acestuia, este puțin probabil să aibă loc un seism major în țara noastră în următorii 20 de ani.
În plus, George Mărmureanu a spus că în România, problema nu o reprezintă cutremurele de suprafață, deoarece au o magnitudine foarte mică, iar cele care provoacă pagube semnificative sunt cele de adâncime.
Totodată, a spus că un seism de o magnitudine similară celui din 1977 nu s-ar putea produce înainte de 2040.
Concret, „Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală. Spre exemplu, cutremurul din 4 martie 1977. Înaintea lui a mai fost un cutremur, în octombrie, de 6.2, deci o magnitudine importantă pentru Vrancea. Când spun că nu poate fi mai devreme un cutremur de 2040, mă refer că va fi de peste 7, 7.2 – 7.4”, a explicat acesta, la un moment dat, la TV.