Sursă foto: servuscluj.ro

Institutul Karolinska, una dintre cele mai prestigioase universități de medicină din lume, a găzduit în perioada 30 mai – 1 iunie 2023 a cincea întâlnire a rectorilor universităților partenere în cadrul alianței universitare europene NeurotechEU – The European University of Brain and Technology, desfășurată în Stockholm, Suedia. La eveniment a participat și o delegație reprezentând Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Universitățile Europene sunt alianțe formate din instituții de învățământ superior din întreaga Europă, care colaborează în domeniul educației, cercetării și inovării, în beneficiul studenților, cadrelor didactice și societății în ansamblu. În prezent, există 44 de alianțe ale Universităților Europene care includ 340 de instituții de învățământ superior din 31 de țări.

În cadrul întâlnirii de la Stockholm, s-au abordat aspecte cheie pentru consolidarea colaborării între instituțiile consorțiului și dezvoltarea acestuia, în vederea creării unui model de guvernanță instituțională și interinstituțională. De asemenea, s-au discutat viziunile studenților din cadrul NeurotechEU și modalitățile adecvate de implicare a acestora în atingerea obiectivelor propuse, precum și îmbunătățirea mobilității studenților, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ.

„În calitate de membră a acestei alianțe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunități, ce vor veni atât în sprijinul studenților noștri, cât și al cadrelor didactice și al cercetătorilor. Un element important îl constituie faptul că, fiecare în parte, vom beneficia de expertiza tuturor universităților membre și vom completa activitățile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce privește educația, cât și cercetarea. Împreună, vom crea noi programe educaționale, iar studenții de la universitățile din cadrul acestui consorțiu vor avea diplome comune – joint diplomas”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Întâlnirea de la Stockholm a adus împreună rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect de la cele zece universități partenere din consorțiul NeurotechEU: Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen.

Evenimentul organizat la Karolinska Institute a fost extins, fiind desfășurate în aceeași perioadă încă două manifestări găzduite de aceeași instituție:

StratNeuro Retreat – 29-30 mai 2023

Această reuniune anuală se adresează exclusiv cercetătorilor în neuroștiințe din rețeaua StratNeuro, formată din Karolinska Institute, Umeå University și Royal Institute of Technology din Suedia. Dr. Ciprian Tomuleasa și Dr. Sergiu Șușman, cercetători la UMF „Iuliu Hațieganu”, au participat la conferințele și sesiunile de lucru din cadrul acestui eveniment, având ocazia să interacționeze cu cercetători de top și experți în domeniul neuroștiințelor.

NeurotechEU Hackathon: Exploring Mental Health Solutions – 31 mai – 1 iunie 2023

Această manifestare a adunat studenți și cercetători de la diverse universități europene pentru a colabora și a aborda o provocare complexă și multidimensională în domeniul sănătății mintale. Evenimentul, organizat în colaborare cu Openlab Stockholm, un centru de cercetare axat pe inovare socială, a oferit participanților oportunitatea de a-și folosi expertiza și creativitatea pentru a găsi soluții inovatoare pentru provocările din domeniul sănătății mintale.

Provocarea hackathonului din acest an a fost de a dezvolta modalități de sprijinire a tinerilor adulți aflați în stadii incipiente ale bolilor mintale pentru a-și autoevalua starea și/sau pentru a adopta instrumente și servicii de sănătate bazate pe tehnologie pe termen lung și într-un mod durabil.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a fost reprezentată de 4 studenți și doctoranzi, care au fost repartizați în echipe mixte alături de studenți de la alte universități membre ale consorțiului: Sara Berci, Olivia Verisezan Roșu, Hanna Dragoș și Beni Lehel.

Hackathon-ul a inclus o sesiune de brainstorming ghidată de experți și profesioniști din industrie. Echipele au aplicat principii de design thinking pentru a accelera generarea de idei inovatoare. Participanții au filtrat ideile printr-un proces iterativ, pregătindu-se pentru prezentarea finală care a avut loc la încheierea hackathon-ului.

Evenimentul NeurotechEU Hackathon a demonstrat puterea transformării prin colaborarea interdisciplinară între neuroștiințe și tehnologie în revoluționarea asistenței medicale pentru sănătatea mintală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.