UE se înarmează masiv: zeci de miliarde vor fi alocate pentru apărarea blocului comunitar

0
12

Cheltuielile pentru apărare în UE au crescut cu 6%, aproape 214 miliarde de euro, în 2021, urmând o nouă creştere de până la 70 de miliarde de euro până în 2025, în timp ce multe ţări îşi propun să cheltuiască mai mult pentru apărare după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie – anunță Agenţia Europeană de Apărare(AEA).

Lipsa cooperării în cadrul proiectelor şi achiziţiile din afara blocului riscă să submineze eforturile de a crea forţe coerente, semnalează marţi Agenţia, citată de Reuters, care a identificat mai multe lacune pe care ţările U.E ar trebui să se străduiască să le acopere precum transportul aerian pe distanţe lungi, portavioanele şi navele-cisternă pentru aprovizionarea cu combustibil a navelor de război şi a sistemelor de apărare aeriană de ultimă generaţie – menționează Defense Romania.

„Planificarea apărării continuă să se facă mai ales în mod izolat şi (…) statele membre (UE) nu sunt convinse de proiectele de cooperare europeană”, a transmis astăzi Agenţia în raportul său anual pentru reuniunea miniştrilor apărării UE, de la Bruxelles.

Borell: două soluții pentru apărarea UE, cooperarea și creșterea cheltuielilor militare

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care prezidează şi AEA, a precizat că singura modalitate de a asigura că Europa dispune de forţe capabile să răspundă la orice criză este cooperarea în domeniul apărării și creşterea cheltuielilor.

Multe ţări preferă achiziţiile individuale de arme şi echipamente de la furnizori din afara U.E, mai degrabă decât să-şi investească banii în proiecte europene, care sunt văzute ca fiind mai lungi şi mai complexe, a explicat AEA, referindu-se la faptul că doar 18% din toate investiţiile în programele de apărare au implicat cooperarea între ţările UE.

Vezi articolul original UE se înarmează masiv: zeci de miliarde vor fi alocate pentru apărarea blocului comunitarExpressPress