Sursă foto: servuscluj.ro

Compania de Apă „Someș” S.A. va utiliza tonuri de nămol obținut din tratarea apelor uzate pentru a fertiliza terenurile agricole. Aceasta a finalizat procedura de achiziție publică pentru colectarea, transportul și aplicarea pe teren a aproximativ 15.500 de tone de nămol rezultat într-un an din procesul de epurare a apelor uzate menajere în Stația de Epurare Cluj-Napoca.

„Specialiștii Companiei de Apă analizează acum cele două oferte depuse, urmând ca, în perioada următoare, să încredințeze contractul de servicii. În paralel, continuăm modernizarea, pe fonduri europene, a stațiilor de epurare din Cluj-Napoca și Gherla, în vederea îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Potrivit estimărilor efectuate de Compania de Apă „Someș”, Stația de Epurare a Apelor Uzate Cluj-Napoca produce o cantitate medie lunară de aproximativ 1.300 de tone de nămol. Cu toate acestea, cantitatea poate varia în funcție de nivelul precipitațiilor din luna respectivă și de debitul de apă colectat de sistemul de canalizare din municipiul Cluj-Napoca.

Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, contractul dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi un acord-cadru, astfel încât contractele ulterioare să poată fi cuantificate cu precizie în funcție de necesitățile punctuale.

În acest sens, valoarea estimată a acordului-cadru variază între aproximativ 800.000 și 2.000.000 de lei, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. În schimbul acestei sume, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, transporta și aplica nămolul pe terenurile agricole rezultate din Stația de Epurare Cluj-Napoca după tratarea apelor uzate menajere.

Nămolul produs în procesul tehnologic de epurare este considerat un deșeu nepericulos și poate fi folosit ca îngrășământ natural pentru a îmbunătăți calitatea terenurilor agricole degradate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.