Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a primit „lovituri” repetate după ce, pe de o parte, sondajele de opinie trag semnalul de alarmă pentru partidul său în perspectiva alegerilor care vor avea loc în 2023, iar pe de altă parte, SUA pune la punct Ankara după amenințările lansate împotriva Greciei, scriu jurnaliştii greci de la IN.gr.
În acest sens, Erdogan a început să se concentreze pe pregătirea alegerilor, care ar trebui să aibă loc în iunie 2023, dar se pare că data lor va fi devansată.
Astfel, președintele turc a început să acorde o serie de beneficii fără precedent pentru a putea inversa starea de spirit în sondaje și, în același timp, continuă retorica incendiară împotriva Greciei, crezând că în acest fel va putea să-i readucă alături de partidul său pe alegătorii nemulțumiți.

„Problemele spinoase” ale lui Recep Tayyip Erdogan
Deși este încă extrem de devreme pentru a anticipa rezultatul alegerilor din Turcia, datele care ies la lumină și care sunt citite de echipa „sultanului” nu sunt prea dătătoare de speranțe pentru acesta. Se pare că există mai multe motive pentru care Erdogan nu poate crește în sondaje.
Pe plan intern, valul de austeritate care a cuprins țara i-a dus la disperare pe majoritatea turcilor care văd că nu pot cumpăra nici măcar bunuri de strictă necesitate. În același timp, acțiunile nervoase ale lui Erdogan împotriva Greciei, cu binecunoscutele amenințări, sugerând inclusiv un atac cu rachete împotriva Atenei, nu par să-i „impresioneze” pe alegătorii turci, transmite IN.gr.

În contextul politic, o altă problemă pentru care pare să plătească  președintele turc este încercarea de a-și reduce la tăcere adversarii politici care ar putea constitui o amenințare la apropiatele alegeri.
Cazul lui Ekrem Imamoglu și sentința dată în primă instanță pentru o pedeapsă cu închisoarea și privarea de drepturi civile este tipic pentru ceea ce face Erdogan. Dar această mișcare s-a întors ca un bumerang împotriva lui, deoarece primarul Istanbulului și-a crescut cota de susținere, coalizând o mare parte a opoziției de partea sa.
O altă problemă care îl „arde” pe Erdogan și are legătură indirectă cu Grecia, se referă la blocarea achiziționării de avioane de luptă de către Statele Unite, mai ales că Ankara se teme de o schimbare a echilibrului în Marea Egee din cauza programelor de înarmare implementate de Grecia, o problemă pe care, de altfel, o semnalează deseori analiștii turci.

În ciuda „rugăminților” adresate Washingtonului de oficiali turci, vânzarea de avioane de luptă către Ankara nu a primit încă aprobarea, iar această evoluție îi provoacă nervozitate lui Erdogan.
„Durerea de cap” din sondaje
În contextul social, în ceea ce privește sondajele de opinie, se pare că mesajele pe care acestea le transmit sunt descurajante pentru partidul lui Erdogan. Cel mai recent sondaj concentrat pe categoria tinerilor arată că aceștia întorc cu aplomb spatele președintelui turc și partidului său, care ocupă… locul al patrulea, cu un procent chiar mai mic decât categoria nehotărâților.
Concret, conform sondajului respectiv, în rândul tinerilor, Partidul Republican se află pe primul loc cu 21,7%, urmat de Partidul Bun al lui Akșener cu 17,4%. A treia „forță” în rândul tinerilor o reprezintă nehotărâții cu 15,1%, în timp ce partidul lui Erdogan ocupă locul patru, ajungând cu greu la 13,9%. De notat că la alegerile din 2023 din Turcia, șase milioane de tineri vor vota pentru prima dată.

În această strategie, poate că acesta este și motivul pentru care Erdogan a crescut peste noapte procentul de majorare anunțat inițial pentru salariile funcționarilor publici de la 25% la 30% și văzând și reacțiile, a adăugat că această creștere va fi pentru prima jumătate a anului, promițând că va mai exista o nouă creștere ulterior.