Sursă foto: servuscluj.ro

În Cluj s-a desfășurat o întâlnire între specialiști în gastroenterologie din România și Italia, cu scopul de a găsi împreună soluții pentru problemele de gastroenterologie și cancerele digestive, care au devenit extrem de agresive în ultimii ani. Cei 15 gastroenterologi renumiți din Italia vor împărtăși din experiența lor medicală cu specialiștii români, într-un schimb de experiență care se desfășoară de ani buni. De asemenea, specialiștii români au ocazia să lucreze alături de medicii italieni, petrecând câteva săptămâni în peninsulă.

Alimentația și stresul au un impact negativ asupra sănătății digestive la nivel mondial, iar singura soluție este ca medicii din întreaga lume să colaboreze periodic, să facă cercetări împreună și să găsească soluții adecvate pentru pacienți și tratamente eficiente. Acest schimb de experiență și viziuni în cercetare a permis salvarea a sute de pacienți, prin descoperirea unor metode de tratament inovatoare.

” Este un simpozion care durează două zile și va fi urmat și de schimburi culturale cu colegii italieni. Ce se întâmplă în aceste două zile ? Sunt abordate probleme de actualitate despre care este nevoie să se discute și pe care trebuie să le popularizăm și medicilor mai tineri, mă bucur că numeroși medici au venit la educație continuă aici, atât medici în perioada de formare, rezidenți, cât și medici deja formați dar care au nevoie să își împrospăteze cunoștințele.

Problemele care se discută sunt cele de actualitate, legate de microbii din intestin, așa numita microbiotă intestinală, probleme legate de ficatul gras, nealcoolic și alcoolic, sunt probleme legate de suferințele esofagului și ale stomacului precum și de oncologie digestivă, deci un spectru foarte larg de probleme,” a transmis Profesorul Universitar Dr. Dan Dumitrașcu de la UMF Cluj.

Evenimentul este considerat esențial pentru a consolida colaborarea dintre medicii români și italieni, care își împart cunoștințele și cercetările în beneficiul pacienților din ambele țări.

” Aceste cercetări sunt fundamentale deoarece prin intermediul acestora crește posibilitatea de experimentare a curelor noi. Trebuie să avem grijă de oameni și interschimbul științific din partea medicilor în domeniul cercetării este fundamental pentru bunăstarea noastră.” a declarat Massimo Novali, Consulul Onorific al Italiei în Cluj-Napoca.

Importanța colaborării dintre medicii gastroenterologi români și italieni a fost expusă și din perspectiva unui medic chirurg de Președintele Consiliului Medicilor Cluj, Cosmin Puia.

” Cred că gastroenterologii cu chirurgii viscerali fac perechea perfectă, nu doar fiindcă avem pacienți comuni, dar atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al urmăririi științifice rezolvării post operatorii. Gastroenterologii trebuie să se știe, de multe ori ne completează gestul chirurgical pe cale minim invazivă.” a declarat chirurgul Cosmin Puia.

Rectorul Anca Buzoianu a subliniat că această întâlnire reprezintă un moment important pentru comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

” Acest simpozion româno-italian de gastroenterologie este o manifestare deja devenită tradiție a universității noastre ce are loc de mai bine de 10 ani. Suntem încântați că în corpul profesoral care ne onorează cu prezența se află trei dintre doctorii ”Honoris Causa” ai Universității de Medicină și Farmacie și asta înseamnă foarte mulți colaboratori cu care am dezvoltat proiecte de cercetare, articole comune, schimburi de studii și de cadre didactice.
Este foarte bine și aș spune chiar obligatoriu să participăm la aceste întâlniri pentru că în permanență profesia noastră trebuie să își împrospăteze cunoștințele și cred că este o ocazie foarte bună pentru acest lucru.” a afirmat Rectorul UMF Cluj, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu.

Mulți pacienți din România au avut șansa la o viață normală datorită ajutorului primit la timp. Cu toate acestea, cancerele sistemelor digestive continuă să facă ravagii în Europa, în special în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.