Sistemul de pensii se schimbă radical în România! Klaus Iohannis tocmai a semnat decretul. Acum este lege

0
11

Decizia momentului în România! Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, o serie de decrete, printre care se numără una extrem de importantă în ceea ce privește pensiile. Despre ce este vorba?

Sistemul de pensii se schimbă radical în România!

În cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal va fi modificată. Această lege prevede neimpozitarea contribuției la Pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor.

Actul normativ care prevede aceste modificări urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Concret, actul normativ prevede modificarea valorii venitului impozabil în momentul în care urmează să aibă loc plăți din fondurile de pensii administrare de Pilonul II și Pilonul II, dar și în ceea ce privește pensiile ocupaționale.

Legea din 2015 arată că venituri din pensii sunt drepturile stipulate în Legea 411/2004 referitoare la fondurile de pensii administrate privat, cele stipulate în Legea 204/2006 privind pensiile facultative și cele stipulate în Legea 1/2020 privind cele ocupaționale, arată Administrația Prezidențială.

Modul în care venitul impozabil lunar din pensii se stabilește

Legea arată că venitul lunar impozabil din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

De la caz la caz, se deduce și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate conform titlului V, contribuții sociale obligatorii.

Prevederile Legii 411/2004 arată că pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

În ceea ce privește sumele plătite eșalonat în rate către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legai ai acestora, Legea 411/2004 arată că venitul impozabil este format din sumele care trec de contribuțiile nete ale participanților, aplicându-se, de asemenea, plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Modificări la pensiile ocupaționale

Decretul semnat de Klaus Iohannis mai prevede ca pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil să fie constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit, așa cum prevăd Legile 204/2006 și 1/2020.

Nu în ultimul rând, actul normativ mai prevede ca pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 şi ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Vezi articolul original Sistemul de pensii se schimbă radical în România! Klaus Iohannis tocmai a semnat decretul. Acum este legeExpressPress