După ce am avut parte de mai multe zile cu temperaturi specifice unui început de vară, meteorologii anunță acum o schimbare de vreme. Temperaturile vor scădea semnificativ în zilele ce urmează și vor ajunge, prin urmare, aproape de cele apropiate perioadei.

Schimbare radicală a vremii. Se va răci în mai multe regiuni din țară

Schimbare radicală a vremii. Zilele trecute s-au înregistrat temperaturi de vară, ce au urat până la valoarea de 20 – 21 de grade Celsius. A fost cald în special în sudul țării, acolo unde, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să fie temperaturi de 2-3 grade Celsius, cel mult 4 grade.

Cel mai cald a fost la Turnu Măgurele, unde au fost 22,5 grade Celsius, un nou record absolut de temperatură pentru luna ianuarie, în România. Recordul anterior era de 22,2°C și fusese stabilit la Oravița, pe 7 ianuarie 2001.

Vremea se va răci semnificativ

Începutul de weekend vine cu temperaturi mult mai scăzute, astfel încât acestea vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.

„Într-adevăr, vântul ne cam pune probleme, prezintă intensificări cu viteze mari în zonele montane, peste 100 km/h, acolo unde se mai înregistrează precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, dar și în zonele mai joase de relief, mai avem intensificări de 45…55 de km/h. Și vom avea în continuare.

Trebuie să subliniez că de mâine să vă răci, chiar accentuat față de ceea ce avem acum. Începând din regiunile vestice și nord vestice, în toată țara, dar chiar și în aceste condiții temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă”, a explicat meteorologul Alina Șerban, potrivit antena3.ro.

Cod galben de precipitații și intensificări ale vântului

Începând de joi, 19 ianuarie, ora 14, și până pe 21 ianuarie, ora 02.00, este în vigoare un cod galben de precipitații și intensificări ale vântului.

În zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă.

Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.

Precipitații mixte (ploaie, lapoviță, iar pe arii mai restrânse și ninsoare) se vor semnala pe parcursul zilei de vineri, 20 ianuarie, și în zonele joase de relief din vest, nord-vest și centru, iar intensificări ale vântului vor fi pentru perioade mai scurte de timp și în restul țării, informează ANM.