Rusia îşi reafirmă insistenţa privind accesul nestingherit pe pieţele mondiale pentru exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti, după un ”schimb aprofundat de opinii” cu oficialii Naţiunilor Unite

0
12

Ministerul rus de Externe nu a făcut referire, într-un comunicat, la disponibilitatea Moscovei de a reînnoi iniţiativa Mării Negre convenită în iulie, care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale. Acordul expiră pe 19 noiembrie.

ONU susţine că 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în temeiul acordului, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

Cu toate acestea, Rusia s-a plâns în mod repetat că propriile transporturi de cereale şi îngrăşăminte, deşi nu sunt direct vizate de sancţiunile occidentale, sunt blocate efectiv, deoarece sancţiunile reduc accesul expeditorilor la finanţare, asigurări şi porturi.

Comunicatul emis de Moscova precizează că transporturile cerealelor ucrainene şi ”normalizarea” exporturilor agricole proprii ale Rusiei sunt părţi integrante ale unui singur pachet de măsuri menit să asigure securitatea alimentară globală.

”S-a confirmat că doar asigurarea accesului nestingherit al alimentelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale va face posibilă stabilirea fermă a preţurilor şi garantarea recoltei viitoare”, mai menţionează comiunicatul citat.

O declaraţie a ONU publicată vineri subliniază că participanţii ”rămân angajaţi în implementarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră şi au purtat negocieri constructive cu privire la continuarea acesteia”.