Rusia începe să simtă efectele izolării internaționale. Autoritățile din Armenia și Austria au anunțat că îl vor aresta pe Vladimir Putin imediat, dacă aceasta va ajunge pe teritoriul lor.„Nimeni nu este mai presus de lege, ceea ce înseamnă că fiecare crimă trebuie investigată pe deplin. Nu ar trebui să existe excepție”, a transmis ministrul de Justiție austriac. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră că toate statele europene care sunt semnatare ale Statutului de la Roma ar trebui să execute mandatul de arestare a lui Putin și să-l predea Curții Penale Internaționale. Totuși, Ungaria, care este semnatară a acestui acord, a transmis că nu va face acest lucru, news.yahoo.com.Mai mult, alianța dintre Rusia cu China, confirmată prin vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, are limitele sale.Rusia se teme de un contraatac din partea Ucrainei
Autoritățile de la Kremlin cred că se apropie momentul în care Ucraina va riposta și va contraataca Rusia, într-o ofensivă cu urmări dezastruoase. Totuși, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele consiliului de securitate, amenință cu un atac nuclear dacă Ucraina ar încerca recucerirea Crimeei.„Fiecare zi în care armele occidentale sunt livrate Ucrainei ne aduce tot mai aproape de apocalipsa nuclear”, a declarat Dmitri Medvedev.Comandanţii ucraineni vorbesc despre posibilitatea unui contraatac, dar evită să divulge informaţii importante. Preşedintele Zelenski a asistat la ceremonia de absolvire a unei promoţii de noi ofiţeri ai Gărzii Naţionale şi şi-a exprimat, din nou, încrederea în victorie.„Nu am nicio îndoială că vom putea apăra Ucraina şi vom obţine, pentru poporul ucrainean, securitate pe termen lung, libertate şi pace”, a declarat Volodimir Zelenski.Care sunt acuzațiile aduse de Curtea Penală Internaţională președintelui Vladimir Putin?
Mandatul de arestare a lui Putin a fost emis de Curtea Penală Internaţională pe 17 martie 2023, pentru deportarea unor copii din teritoriile ocupate. În urma acestui demers, Rusia a început să repatrieze minorii ucraineni, dar până acum numai şapte au revenit la familiile lor.Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de nerespectarea drepturilor prizonierilor și rele tratamente – fapte care constituie crime de război. Presa internațională a relatat unele dintre aceste atrocități: la începutul lui martie, o înregistrare video a unei execuţii a unui prizonier de război ucrainean de către militari ruşi a provocat un şoc în Ucraina iar, în noiembrie, Kremlinul şi-a exprimat indignarea după difuzarea a două înregistrări video cu execuţia a aproximativ zece militari ruşi care tocmai se predaseră.