Rusia încearcă să preia Insula Șerpilor din Marea Neagră. Ucraina i-a doborât un Su-24M. Potrivit serviciilor secrete britanice, Moscova încearcă să-și reia poziția din Insula Șerpilor, care are o poziție strategică importantă.Rusia încearcă să preia Insula Șerpilor din Marea Neagră. Ucraina i-a doborât un Su-24M în zona Insulei Șerpilor, de unde, sub acoperirea unui avion de luptă Su-30SM, a încercat să lanseze un atac cu rachete în sudul Odesei.Doborârea avionului rusesc cu o rachetă sol-aer a fost anunțată de Forțele Aeriene ale Ucrainei și confirmată de serviciile secrete britanice.Rusia încearcă să preia Insula Șerpilor din Marea Neagră. Ucraina i-a doborât un Su-24M
„Rusia a continuat să desfășoare misiuni de lovitură cu risc ridicat împotriva Insulei Șerpilor din vara anului 2023”, potrivit washingtontimes.com. Deși are o suprafață mică, insula stâncoasă este plasată la limita de sud a apelor teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră, ceea ce o fac un obiectiv strategic pentru Rusia.Insula a fost capturată de forțele militare ruse în prima zi a invaziei din februarie 2022.Moscova a controlat Insula Șerpilor până la sfârșitul lunii iunie, când s-a retras în ceea ce a fost considerat o lovitură majoră dată de Ucraina.Rusia încă efectuează misiuni împotriva Insulei Șerpilor folosind avioane precum Sukhoi Su-24, care a fost doborât recent, au raportat serviciile secrete britanice.
„Insula a devenit un simbol al rezistenței ucrainene și Rusia vrea să demonstreze că încă poate proiecta forță peste Marea Neagră”, au declarat oficialii britanici pe X/Twitter în cea mai recentă evaluare a câmpului de luptă din Ucraina.Echipajul de doi oameni ai avionului Su-24M, desemnat drept „Fencer” de NATO, a fost pierdut.„Locația și condițiile din zonă ar face ca o operațiune de căutare și salvare de succes a Rusiei să fie extrem de provocatoare. Ambele părți suferă în continuare pierderi de avioane de luptă”, au spus oficialii militari din Marea Britanie.