La data de 10 ianuarie 2023, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat într-un comunicat că decizia SUA de a instrui militarii ucraineni cu privire la modul de utilizare a sistemului de rachete Patriot este o confirmare a „implicării de facto a Washingtonului în conflictul ucrainean”.
În acest sens, Anatoli Antonov a declarat că antrenând trupele ucrainene să folosească sistemul de rachete Patriot, SUA se implică direct în conflict.
Astfel, „Decizia Departamentului american al Apărării de a organiza instrucţii la Fort Sill din Oklahoma este o altă confirmare a implicării de facto a Washingtonului în conflictul ucrainean de partea criminalilor nazişti de la Kiev„, a spus ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii, ca răspuns la anunţul Pentagonului că va începe pregătirea soldaţilor ucraineni pentru a-i familiariza cu folosirea sistemelor de rachete Patriot.

Kremlinul acuză Statele Unite că se implică direct în războiul din Ucraina
În opinia sa, „Este demn de remarcat faptul că eforturile noastre de a aduce în atenţia publicului american adevăratul pericol reprezentat de o astfel de direcţie a Casei Albe sunt recunoscute pas cu pas de către comunitatea locală de experţi”, a mai declarat acesta.
Făcând referire la un articol publicat de „The Washington Post”, Antonov a mai spus:
„De exemplu, observatorii de la Washington Post au recunoscut în mod deschis că antrenarea trupelor ucrainene în Statele Unite înseamnă că implicarea SUA în confruntare sporeşte. Aceştia au remarcat că administraţia nu se mai limitează la consolidarea potenţialului de apărare al Kievului, ci îi transferă noi arme pentru a-i spori capacităţile ofensive.”
„Ultimul argument, exprimat de jurnaliştii locali, arată în mod clar că Washingtonul a indus în mod deliberat în eroare ţara noastră şi lumea, vorbind despre dorinţa de a consolida capacitatea de autoapărare a Ucrainei. Adevăratul obiectiv al administraţiei este de a provoca Rusiei cât mai multe daune pe câmpul de luptă, folosind ucrainenii ca intermediari”, a adăugat diplomatul rus.
Trupele ucrainene urmează să înceapă antrenamentul pentru utilizarea sistemului de rachete Patriot săptămâna viitoare
În ziua de marți 10 ianuarie 2023, Pentagonul a anunțat că trupele ucrainene vor începe antrenamentul pentru folosirea sistemului de rachete Patriot chiar de săptămâna viitoare, chiar în Statele Unite ale Americii. Programul de pregătire urmează să aibă loc la Fort Sill din Oklahoma, unde SUA îşi desfăşoară propriile antrenamente privind operarea şi întreţinerea sistemului avansat de apărare aeriană. Fort Sill este una dintre cele patru locaţii de pregătire de bază ale armatei americane şi găzduieşte şcoala de artilerie de câmp, care instruiește soldaţii americani de peste un secol.