România se înarmează. Ministerul român al Apărării a semnat un acord-cadru cu Israel, în valoare de aproape 2 miliarde de lei fără TVA, în scopul de a achiziționa în 2023 cele mai sofisticate arme. Printre acestea sunt avioane F16 second-hand din Norvegia, obuziere, sisteme HIMARS, sisteme Patriot şi transportoare blindate.

România va achiziționa 18 drone de atac în valoare de 300 milioane de dolari, 2 elicoptere militare H215M, în valoare de 150 milioane de euro fără TVA. De asemenea, se vor mai cumpăra 32 de avioane F16 second-hand din Norvegia, dar și transportoare blindate, tanc principal de luptă, obuziere, sisteme HIMARS, sisteme Patriot, dar și stocuri de muniții și echipamente.

De ce se înarmează România cu cele mai sofisticate arme?

Întrebat pentru ce se pregătește România cu aceste achiziții de arme sofisticate, generalul Cristian Barbu a spus că pur și simplu trebuie să ne apărăm.

„Nu ne înarmăm ca să intrăm în război cu altcineva. N-am fost niciodată agresivi, ci pur și simplu trebuie să ne apărăm. Am avut o perioadă extrem de lungă, de peste 20 de ani în care n-am reușit să ne înarmăm, pentru că bugetul Ministerul Apărării Naționale a fost foarte mic.

Să nu spunem că în domeniu marinei, de exemplu, de 32 de ani n-am reușit să achiziționăm ceva care să ne permită cumva să apărăm partea aceasta de Mare Neagră pe care o avem în responsabilitate. Alte cuvinte, ceea ce dumneavoastră ne-ați arătat sunt programe în derulare unele, altele vor intra în execuție începând cu anul viitor.

Nu înseamnă că toți acești bani vor fi dați în 2023 ci pe parcursul a 4 5 și chiar 6 ani. Să nu uităm că aceste achiziții nu reprezintă și condiția pentru a crește partea de înarmare pe Marea Neagră, pe apă și numai pentru partea de uscat și aer și probabil că vor fi și programe speciale pentru Marea Neagră.

Știți, corvetele acelea care nici acum s-au rezolvat, iată, s-a mai terminat un an ne gândeam anul trecut pe vremea aceasta, la ca primele 3 idei, să fim sănătoși, avem pace. Uite că pentru anul 2023 ne gândim pe locul 2 cu pacea, pentru că ați văzut lângă noi aici lucrurile sunt complicate”, a spus generalei Cristian Barbu.

Orice criză trece mai ușor dacă rezerva de aur este suficientă

Generalul ui i s-a cerut părerea cu privire la analiza făcută de publicaţia Financial Times, în care spune că printre cei mai mari cumpărători de aur s-ar afla Rusia și China şi că cererea băncilor naționale a fost una record pentru ultimii 55 de ani.

„Da, există o rezervă strategică în toate țările și știți că, până la urmă, puterea monedei unei țări constă și în rezerva de aur pe care o are țara respectivă. Dacă ne gândim la faptul că este posibil ca, odată cu partea aceasta a resurselor energetice, să asistăm la o modificare de preț, atunci aurul va avea o cu totul altă turnură pe piața internațională și de aceea probabil că unele țări, probabil că și România a luat în calcul acest aspect, rezervele de aur vor trebui consolidate în timp.

Să nu uităm că orice criză financiară sau economică ar putea să fie ușor trecută dacă rezervele de aur ale acelei țări sunt suficiente”, a spus generalul Cristian Barbu în emisiunea Decisiv de la Antena 3.