România se află într-un pas de a declara epidemie de gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va susține o conferință de presă astăzi, la ora 15:00, la sediul ministerului, în care se așteaptă să anunțe situația epidemiologică la nivel național și dacă va declara epidemie de gripă în România.

În ultima săptămână, au fost înregistrate o creștere rapidă a numărului de cazuri de viroze respiratorii și gripă, iar proporția cazurilor de gripă diagnosticate depășește 10%. În unele spitale, peste 50% din testele pentru gripă sunt pozitive, afectând atât adulții, cât și tinerii.

Cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase sunt suprasolicitate din cauza valului de infectii respiratorii. În cazul în care epidemie de gripă va fi declarată, se așteaptă ca accesul aparținătorilor la spitale să fie interzis, iar masca de protecție ar putea deveni obligatorie în anumite instituții și recomandată în zonele aglomerate. De asemenea, în școli ar putea fi implementat un triaj epidemiologic.