Garajele inestetice din spatele blocurilor se vor rări, însă într-un ritm mai scăzut, anul acesta, din cauza unor situații juridice neclare. Demolarea lor și crearea unor locuri de parcare pe acele spații rămâne însă o prioritate pentru municipalitatea clujeană. Viceprimarul Dan Tarcea explică exact cum stau lucrurile.

„Politica de demolare a garajelor va continua și în 2023, am demolat până acum peste 5000 de garaje, în 2018 au fost primele garaje demolate. Vom continua acest proces, însă lucrurile sunt din ce în ce mai complexe pentru că sunt probleme cu terenurile pe care se află acestea, și nu le vom putea demola dacă situația juridică nu este clară. Sunt foarte multe revendicări, procese nefinalizate, de aceea ritmul, în perioada următoare, de demolare a garajelor va fi puțin mai scăzut din pricina acestor situații. Dar și în acest an vom demola garaje, am trimis somații încă de anul trecut pentru 400 de garaje, au termen de desființare în luna martie. Vom continua acest proces pentru că avem o creștere a numărului de parcări, între 22 și 24% creștem numărul de parcări în urma demolării garajelor, deci practic reușim să creștem stocul de parcări pe care îl avem în municipiul Cluj-Napoca.

Am demolat garaje în toate cartierele orașului, am trimis somațiile în luna decembrie în Gheorgheni, vom desființa și în Grigorescu, în zona Plopilor, în zona Mănăștur, în fiecare cartier urmează, în funcție de cum clarificăm situațiile juridice. Avem și situații în care dintr-o platformă de 50 de garaje, spre exemplu, am demolat 47, iar trei au rămas acolo, pentru că terenul care este sub acestea este în litigiu sau este retrocedat unor persoane fizice, Deci mai sunt și astfel de anomalii, în anumite situații, instanțele au dat terenul înapoi oamenilor, între blocuri. Sunt tot felul de situații mai mult sau mai puțin aberante”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

El a mai precizat că la capitolul garaje și locuri de parcare, în acest an există câteva noutăți.

În acest an avem câteva noutăți, în sensul că am simplificat posibilitatea depunerii cererii pentru un loc de parcare, astfel încât dacă vrei să o depui online, trebuie să introduci numele numărul și seria de la mașină, fără să mai încarci și alte documente, dar în condițiile în care acestea nu corespund cu bazele de date naționale, sau nu se sincronizează, în termen de 10 zile zile trebuie depuse completările, din momentul în care se primește de la primărie o informare că sunt documente care trebuie depuse suplimentar.

De asemenea, în acest an vom face și repartizarea locurilor de parcare în sistem informatic, adică nu vom mai lăsa la îndemâna funcționarului să facă această repartizare, ci se va face în baza unor criterii automatizate, adică scurtăm și timpul de alocare a locurilor de parcare. În ce privește tarifele de parcare, a fost o creștere de 5,1 % cu rata inflației, o chestiune obligatorie pe care trebuia să o facem. Au crescut tarifele la parcările care sunt în cartiere, nu au crescut în zona 1 și 2, dar practic nu discutăm de o creștere ci de o actualizare a acestor tarife”, a adăugat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Anca M. COLIBĂȘANU