Câteva state membre ale Uniunii Europene – Polonia, Ungaria şi Slovacia – au impus interdicţii de import pentru a-şi proteja pieţele interne de afluxul de cereale ucrainene mai ieftine, iar în weekend, Varşovia anunţase că suspendă şi tranzitul acestora prin Polonia, deşi iniţial afirmase că va suspenda temporar doar importul de produse ucrainene, nu şi tranzitul.

Însă, după două zile de discuţii cu partea ucraineană, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat că s-a înregistrat un progres, transporturile ucrainene care tranzitează teritoriul polonez urmând să fie monitorizate şi sigilate. Acordul va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, a precizat ministrul dezvoltării, Waldemar Buda.

„Am fost forţaţi să închidem graniţa, pentru că UE avea ochii închişi în privinţa cantităţilor mari de cereale care intrau în Polonia, dar, în acelaşi timp, am continuat discuţiile cu Ucraina despre cum să permitem tranzitul, dar cu garanţia că cerealele nu vor rămâne blocate în Polonia. Şi am reuşit să găsim o soluţie”, a declarat ministrul agriculturii, Robert Telus, într-o conferinţă de presă la Varşovia.

La rândul său, prim-vicepremierul ucrainean Iulia Şvîrîdenko a declarat la conferinţa de presă că este încrezătoare că exportatorii ucraineni vor respecta termenii acordului convenit cu Polonia.

Nu este clar cum vor reacţiona la acest anunţ celelalte ţări care au impus interdicţii de import asupra Ucrainei, România părând înclinată, la rândul său, marţi, să impună o interdicţie similară, menţionează Reuters. Bulgaria ia, de asemenea, în considerare o interdicţie. În ceea ce o priveşte, Republica Cehă a declarat că nu va impune o interdicţie pe cont propriu, dar că doreşte o soluţie la nivelul UE.

UE a criticat însă statele membre pentru că au impus interdicţii individuale, iar trimişii UE vor discuta miercuri despre aceste măsuri, a declarat un oficial de rang înalt al UE, citat de Reuters.

Blocarea importurilor ucrainene de către ţările vecine din Europa de Est sau neprelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră ar bloca cantităţi mari de grâne în Ucraina, lovindu-i exporturile şi cauzând probleme economice suplimentare pentru Kiev, în timp ce luptă cu trupele lui Vladimir Putin.

Cantităţi mari de cereale ucrainene au rămas, din cauza blocajelor logistice, în Europa Centrală şi de Est, în condiţiile în care preţurile în scădere la nivel mondial, ca şi cererea mai mică fac ca cerealele să nu poată fi vândute cu uşurinţă în ţări mai îndepărtate. Blocajele au redus preţurile pe plan local şi au afectat vânzările fermierilor din ţările vecine Ucrainei, punând presiune politică asupra guvernelor din regiune, în special asupra guvernului polonez, care se pregăteşte de alegeri.

ACORDUL PRIVIND CEREALELE DIN MAREA NEAGRĂ ESTE PUS SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Ucraina, care se bazează pe vânzările de cereale şi alimente pentru o parte semnificativă din produsul său intern brut, are, de asemenea, îngrijorări cu privire la Iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră, acordul negociat între Moscova şi Kiev de către Turcia şi Naţiunile Unite în iulie anul trecut.

Iniţiativa, menită să atenueze penuria de alimente la nivel mondial permiţând reluarea exporturilor din trei porturi ucrainene care au fost blocate în urma agresiunii ruse, urmează să expire la 18 mai.

Nu este clar dacă înţelegerea va fi prelungită, întrucât Rusia susţine că un acord separat menit să faciliteze propriile sale exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte nu a fost respectat.

„Este sub ameninţarea de a fi oprit, iar Rusia a blocat din nou inspecţia navelor”, a declarat vicepremierul Svîrîdenko la conferinţa de presă de la Varşovia.

„Este extrem de important pentru noi să deblocăm tranzitul, altfel Ucraina va rămâne izolată. Nu putem, împreună cu partenerii noştri, să dăm Rusiei posibilitatea de a profita de această situaţie”, a spus ea.

Agenţia rusă de ştiri RIA a declarat marţi că inspecţiile navelor au fost reluate, dar un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Reuters că „nimic nu a fost rezolvat”.

Potrivit agenţiei de ştiri TASS, ministrul rus de externe Serghei Lavrov este aşteptat să discute despre acordul pentru Marea Neagră cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York, săptămâna viitoare.

Acordul pentru exportul de cereale din Marea Neagră a fost reînnoit pentru doar 60 de zile luna trecută, iar Rusia a semnalat că ar putea să nu fie de acord să îl prelungească în continuare, dacă Occidentul nu elimină ceea ce consideră a fi obstacole în calea exportului de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.