Istoricul britanic Mark Galeotti crede că Războiul din Ucraina s-ar putea încheia în anul 2023, dacă ucrainenii reușesc să obțină victorii pe câmpul de luptă, însă acesta punctează că „deocamdată nu prea există bază de negociere”. El spune că Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor și singura întrebare rămasă este „cum va arăta înfrângerea”.
Astfel, Mark Galeotti a vorbit într-un interviu acordat Deutsche Welle despre evoluția războiului din Ucraina. Întrebat despre perspectivele ca acest conflict să se termine în 2023, acesta a spus că este posibil, dar, „deocamdată nu prea există bază de negociere”.
Ucrainenii se simt pe val și nu prea există bază de negociere
În opinia sa, acesta crede că preşedintele rus Vladimir Putin trage de timp, în speranța că va beneficia de alți 150.000 de rezerviști suplimentari antrenați în Rusia și Belarus.
Astfel, „S-ar putea încheia. Dacă ucrainenii vor reuși să se impună pe câmpul de luptă, asta va juca un rol important. Deocamdată nu prea există bază de negociere, pentru că ucrainenii se simt pe val. Dacă ar fi să negocieze, ar dori s-o facă de pe o poziție puternică.

Putin speră cu disperare că va putea trage de timp și că la primăvară va avea poate 150.000 de rezerviști suplimentari antrenați în Rusia și Belarus, pe care să-i trimită pe front pentru a-și consolida pozițiile în Ucraina.
Dar să nu uităm că acest război a surprins deja considerabil. Îmi imaginez că ucrainenii pregătesc noi ofensive majore, după ce i-au surclasat pe ruși nu doar militar, ci și politic. Și cred că singura lor șansă de a determina Kremlinul să admită că este nevoie de dialog substanțial este demonstrând că vor câștiga lupta pe front”, a declarat Mark Galeotti pentru Deutsche Welle.
Rusia a eșuat în războiul din Ucraina
În contextul invadării, acesta spune că Rusia a eșuat în atingerea obiectivelor sale de război și singura întrebare rămasă este „cum va arăta înfrângerea”.
În explicaţiile sale, „Putin încă speră că va putea copleși Ucraina și Vestul semnalând că este vorba de un război de durată, că este capabil, la nevoie, să continue să intensifice conflictul. Provoacă Vestul, întrebându-l dacă este dispus să trimită în continuare Ucrainei miliarde de dolari, euro și lire sterline (…) în condițiile în care conflictul poate dura la nesfârșit.
Este cu adevărat ultima sa speranță de a obține un anume rezultat care ar putea fi prezentat politic drept victorie. Dar realitatea este că rușii au eșuat să ocupe Kievul; au eșuat să-și extindă controlul în regiunile Donețk și Lugansk. Au coridorul Crimeei, dar acesta este acum amenințat. Și, evident, deja s-au retras din Herson. Momentul nu este unul favorabil Rusiei. Dimpotrivă”, a mai spus istoricul.