Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom de faptul că, după ce a cerut o amânare a termenului la care trebuia să prezinte un plan pentru investiţia în proiectul Neptun Deep, în care compania cu capital majoritar austriac este parteneră cu Romgaz, nu a respectat termenul amânat de depunere a planului, respectiv 28 ianuarie.
”România va deveni jucător regional, furnizor de gaze. Şi OMV Petrom, în momentul ăsta, nu doreşte acest lucru. OMV Petrom face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină în următorii trei ani şi jumătate nu doar independentă din punct de vedere energetic, dar să devină jucător strategic, furnizor pentru Cehia, care are 98% dependenţă de gaz rusesc, pentru Ungaria, pentru Polonia, pentru Bulgaria. În luna decembrie, pe data de 10 decembrie, OMV Petrom a fost chemată la ANRM şi a cerut încă şase săptămâni de păsuire – 14 decembrie-28 ianuarie – pentru a prezenta planul pentru investiţia de la Neptun Deep. A trecut 28 ianuarie, nici până astăzi OMV Petrom nu a venit cu acel plan şi vă spun în premieră că doreşte să schimbe datele, doreşte să ne explice că studiul făcut de fezabilitate şi explorarea făcută acolo nu este una care să permită un gen de investiţii. Deci OMV Petrom la modul în care se comportă în acest moment, pe cel mai important punct investiţional, cel mai important atu pe care-l are România – Neptun Deep-ul, este pentru noi, păstrând proporţiile, ceea ce a însemnat petrolul din zona Golfului pentru Dubai, pentru Abu Dhabi, pentru toate califatele din Golf (…) – atâta timp cât OMV Petrom refuză să pornească investiţia de la Neptun Deep şi să extragă din platforma continentală între 100 şi 130 de milioane de metri cubi pe zi care să permită României să devină furnizor de gaze pentru 14 state din regiune mi se pare să statul român trebuie să intervină extrem de rapid şi să-i ia la întrebări, indiferent cine sunt cei de acolo”, a declarat Rareş Bogdan, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Proiectul Neptun Deep, care se vrea prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România, într-o zonă situată la 200 de kilometri de uscat, a fost pornit de Romgaz şi de compania americană ExxonMobil. Ulterior Exxon s-a retras, iar OMV Petrom a intrat în acest proiect alături de producătorul naţional de gaz, Romgaz.