Singurul punct din protocolul semnat în noiembrie 2021 și care nu poate fi negociat în coaliție este alternanţa funcţiei de premier, de la Nicolae Ciucă (PNL) la Marcel Ciolacu (PSD), nu și actualele portofolii din Executiv, a transmis secretarul general social-democrat Paul Stănescu, miercuri, 18 ianuarie.

Potrivit liderului PSD, partidul condus de Marcel Ciolacu este de acord să poarte discuții cu partenerii de coaliție de la PNL și UDMR privind schimburi la anumite ministere, excepție făcând cele care fac performanță.

„Discuțiile despre menținerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotației la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens și în sport: nu schimbi jucătorii care performează”, a afirmat Stănescu într-un comunicat de presă, fără să detalieze ce ministere au performat.

„Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliție. Nimeni nu trebuie să refuze eficiența guvernamentală pentru interese personale sau politice”, a adăugat secretarul general al PSD.

El a subliniat că „singurul punct din protocol care nu poate fi negociat este alternanța funcției de premier, de la Nicolae Ciucă la președintele PSD, Marcel Ciolacu, care va avea loc în luna mai”.

Chiar dacă Paul Stănescu nu a detaliat ce ministere au performat, acest lucru a fost făcut de Marcel Ciolacu. Liderul PSD l-a lăudat din nou, pe 16 ianuarie, pe ministrul PNL al Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și a apreciat și activitatea depusă de ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu. Totodată, Ciolacu s-a declarat mulțumit și de activitatea ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Tot liderul PSD a spus că „așteptăm încă 3-4 luni de zile și vom intra în negocieri, foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere, care sunt într-o zonă foarte limitată” și a precizat că își dorește ca fostul premier Mihai Tudose să vină în guvern din luna mai.

Ce prevede protocolul coaliției pentru 2023

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.

Cum se va face rocada premierilor în mai

Scenariul cel mai probabil este acela în care premierul PNL Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va lua decizia desemnării.

Apoi, potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri. Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Conform protocolului coaliției, PSD va fi partidul care va da premierul în mai 2023, iar acesta va fi Marcel Ciolacu.