”Legea mea privind regimul fiscal al nomazilor digitali a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Am iniţiat acest proiect de lege, împreună cu colega mea, Diana Buzoianu. Clarificăm regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Propunerea urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional”, transmite iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Maria Gabriela Horga.

Deputatul PNL afirmă că ”nomadul digital este o persoană care călătoreşte şi, în acelaşi timp, lucrează dintr-o ţară străină prin intermediul internetului”.

”În ultimii ani, numărul acestora a crescut la nivel mondial. Au crescut şi beneficiile pe care le pot obţine statele prietenoase cu nomazii digitali. Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă”, spune Horga.

Ea explică faptul că ”Portugalia a aprobat recent o viză specială pentru lucrătorii digitali şi facilităţile îi atrag pe nomazii digitali atât în oraşe precum Lisabona şi Porto, cât şi pe insula Madeira, unde a fost înfiinţat un sat nomad digital”.

”Croaţia a fost printre primele state care au introdus facilităţi fiscale pentru nomazii digitali. Ţări precum Germania, Spania, Grecia, Costa Rica, Mexic sau Indonezia au aprobat astfel de facilităţi”, mai spune liberala. Maria Gabriela Horga precizează că ”nomazii digitali pot relansa comunităţi aflate în dificultate, precum Serendiz din Spania, o localitate spaniolă aproape abandonată”. ”Localitatea a fost readusă la viaţă după ce doi antreprenori au înfiinţat un centru pentru nomazii digitali. Un alt exemplul este oraşul Bansko din Bulgaria, o staţiune de schi care atrage turişti iarna, dar vara se lupta să atragă vizitatori. Apariţia spaţiului de lucru pentru nomazii digitali din Bansko a schimbat lucrurile. Localitatea are încasări pe tot parcursul anului, datorită nomazilor digitali care o vizitează, iar mulţi dintre ei aleg să stea mai mult”, spune Horga.

”România are potenţial pentru a profita de acest fenomen: poate fi atractivă turistic, dar are şi o viteză bună a conexiunilor de internet.