Premierul și liderul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, se încadrează în acest moment în profilul creionat de liberali pentru funcția de președinte în 2024, a susținut purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, marţi, 17 ianuarie, la Prima News TV.

„PNL va susţine pentru funcţia de preşedinte un lider puternic, un lider care va uni, nu unul care să dezbine, va susţine acolo un om educat moral, un om educat. Din punctul nostru de vedere, trebuie să fie o figură care trebuie să se ridice peste stânga, dreapta, centru, trebuie să fie un om pentru toţi românii”, a spus Ionuţ Stroe, despre portretul candidatului PNL la alegerile prezidenţiale, potrivit news.ro.

Întrebat dacă acesta va fi premierul Nicolae Ciucă, Ionuţ Stroe a răspuns: „Da, foarte probabil, corespunde profilului descris”. El a precizat că nu s-a luat o decizie privind modul în care liberalii își vor desemna candidatul la prezidenţiale.

Despre o candidatură comună PSD-PNL, Stroe a menţionat că PNL a preferat mereu o candidatură proprie. „Mereu am construit candidaturi, nu se pune problema în acest moment de candidaturi comune”, a spus el, arătând că protocolul de colaborare cu PSD priveşte doar coaliția politică.

Ciucă va pierde șefia Guvernului în mai. Surse: „Rămâne de văzut dacă va mai rămâne președintele PNL”

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât șeful Executivului, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

Scenariul cel mai probabil este acela în care Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va lua decizia desemnării.

Apoi, potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri. Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Conform protocolului coaliției, PSD va fi partidul care va da premierul în mai 2023, iar acesta va fi, cel mai probabil, Marcel Ciolacu.

„Rămâne de văzut dacă, după ce va pierde funcția de premier, Nicolae Ciucă va mai rămâne președintele PNL. Deocamdată nu s-a discutat acest subiect în partid, avem suficient timp, iar acum sunt alte probleme pe agenda noastră”, a declarat un lider al liberalilor pentru Libertatea.