Sursă foto: servuscluj.ro

Profesorii din Cluj-Napoca vor protesta pe stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de nivelul salariilor și modul în care se aplică sporurile în sistemul de învățământ. Federația Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar din Cluj va picheta sediul Prefecturii Cluj pe 23 martie, ca parte a unei serii de acțiuni de protest care au început în județe precum Constanța, Ialomița, Gorj, Buzău, Argeș, Călărași, Dolj și Prahova.

Angajații din învățământ au formulat o listă de cerințe pentru guvernanți și avertizează că, dacă nu se iau măsuri, ar putea ajunge la o grevă generală. Principalele revendicări sunt legate de creșterea veniturilor și acordarea sporurilor în conformitate cu legea salarizării.

Lista cererilor protestatarilor include:

  1. Rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022.
  2. Identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar.
  3. Adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.
  4. Aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.
  5. În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate.
  6. Remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție.
  7. Instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile.
  8. Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.