Domeniile Ostrov inregistrează în acest an o producție de vin de 10 milioane de litri, în creștere cu peste 11% față de volumul de 9 milioane de litri consemnat anul trecut, iar din luna decembrie compania a început să exporte în China, a declarat Aurel Ștefan, directorul comercial al companiei, pentru Business Cover.

Producția de vin a Domeniilor Ostrov a crescut în 2023

”Recoltatul s-a încheiat, iar lunile noiembrie și decembrie sunt mult mai bune pe partea de vânzări. Și la vin, și la conserve, există o sezonalitate în privința vânzărilor. De asemenea, ultimul trimestru al anului este cel mai bun la vin, datorită sărbătorilor. Anul acesta am excelat la roșii și mazăre, unde am avut producții foarte bune, dar la fasole nu, din cauza secetei. La mazăre avem cerere tot mai mare de la an la an, ne gândim să creștem un pic. Suntem cei mai mari producători de castraveți Fabio”, a afirmat Ștefan.

De asemenea, în priemele zece luni din acest an, compania înregistrează un avans valoric de 75% a vânzărilor de conserve și de 15% a vânzărilor de vin.

Pe lângă hectarele cultivate cu viță de vie, compania deține și terenuri pe care cultivă mazăre, roșii de grădină sau alte legume. În acest an, producția de mazăre a fost mai mare cu 62% față de anul trecut, în timp ce recolta de roșii a crescut cu 50%.

Potrivit lui Ștefan, compania a avut și o recoltă bună de piersici, iar 2023 este al doilea an consecutiv în care compania produce compot de piersici cu jumătăți de fruct.

Compania vinde, anual, întreaga producție de vin, cu excepția unei cantități de circa 2 milioane de litri pe care o păstrează în stoc pentru învechire pentru perioade de la trei până la șase ani. Compania deține un areal viticol de 1.200 de hectare în județul Constanța, DOC Oltina și IG Terasele Dunării și 200 de hectare viță de vie cu struguri de masă.

Domeniile Ostrov exportă aproximativ 10% din producția de vin și de conserve în special în statele cu comunități mari de români.

Descoperă și: Domeniile Ostrov a atins cifra de afaceri de 45 de milioane de lei în 2022

„Sunt mulți importatori care vor să cumpere zacuscă sau gem sau fasole. La export vindem în medie 10% din producția de vin și de conserve. Vindem deja în afara Europei, iar din această lună livrăm și în China. O luăm pas cu pas. 90% din producție o vindem anual în România în zona de retail, un pic horeca și online. Dar, de la an la an ne crește și exportul și nu excludem nicio piață”, a adăugat Ștefan.

Pentru anul următor, Domeniile Ostrov vor menține suprafețele cultivate cu viță de vie, dar, în funcție de piață, ar putea extinde suprafețele pe zona de legume. Compania plantează legume și fructe în funcție de cerere și ar putea majora cu 200 hectare anual suprafețele cultivate cu mazăre sau roșii pe baza unor parteneriate cu fermierii locali.

Potrivit lui Ștefan, este „foarte vizibilă” cererea de legume românești pe piață, iar compania a contractat deja toată peroducția pentru anul viitor. De asemenea, a primit o ofertă de a cultiva legume inclusiv în Egipt, dar încă evaluează această eventualitate.

Totodată, datorită faptului că în acest an s-au stabilizat prețurile la energie, compania nu întrevede pentru primele trei luni ale anului viitor riscul majorării prețurilor.

Articolul Producția de vin a Domeniilor Ostrov a crescut la 10 milioane de litri în 2023 a apărut prima dată pe Business Time.