Au existat ”numeroase aspecte ale evenimentelor din jurul Credit Suisse” care merită investigate şi care trebuiau analizate pentru ”identificarea oricăror infracţiuni care ar putea intra în competenţa [procurorului]”, se arată într-un comunicat al procurorului, cu sediul în capitala elveţiană Berna.

Biroul Procurorului General doreşte să îşi îndeplinească în mod proactiv mandatul şi responsabilitatea de a contribui la un centru financiar elveţian curat şi a înfiinţat un sistem de monitorizare astfel încât să poată lua măsuri imediate cu privire la orice probleme care intră în aria sa de responsabilitate”, potrivit comunicatului.

Biroul a oferit nicio informaţia cu privire la aspectele specifice ale acordului de fuziune pe care le-ar putea analiza sau cât ar putea dura investigaţia.

Credit Suisse şi UBS nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Luna trecută, UBS a declarat că va achiziţiona banca Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,3 miliarde de dolari), într-o tranzacţie orchestrată de guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare a pieţei.

Banca încearcă să încheie tranzacţia până la sfârşitul lunii aprilie, au declarat surse pentru Reuters.

Un sondaj în rândul economiştilor elveţieni a constatat că aproape jumătate consideră că preluarea Credit Suisse nu este cea mai bună soluţie şi au avertizat că situaţia a afectat reputaţia Elveţiei ca centru bancar.

Acordul, care a fost, de asemenea, conceput pentru a ajuta la asigurarea stabilităţii financiare la nivel global într-o perioadă de turbulenţe, a stârnit îngrijorare în rândul criticilor cu privire la dimensiunea băncii fuzionate, cu active de 1.600 de miliarde de dolari şi peste 120.000 de angajaţi în întreaga lume.

Până la 30% dintre angajaţi şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza preluării, potrivit unui manager senior al UBS, citat în presa elveţiană.