Sursă foto: stiridecluj.ro

Primarul Emil Boc își exprimă nemulțumirea față de arhitecți, pe care îi consideră responsabili pentru construcțiile haotice din Florești, pe care nu dorește să le vadă și în Cluj-Napoca. În realitate, blocurile aglomerate între case sau construite una lângă alta sunt o problemă veche de mulți ani, pe care primarul poate să nu o vadă.

El s-a enervat la adresa arhitecților din Comisia de Urbanism, însă situația este mai complexă. Comisia de Urbanism aprobă proiectele de case și blocuri, având puterea să reducă numărul de etaje sau să respingă proiectele, însă autorizațiile de construcție sunt elementul de bază pentru construirea unui bloc între case sau a unei case pe o parcelă mică de teren.

Consiliul local este dominat de PNL, care are majoritate absolută împreună cu UDMR, iar toți consilierii votează conform dorințelor primarului, care deține puterea.

Eram într-o dispută în Comisia de Urbanism în momentul cutremurului din Gorj, cu tehnicienii din comisie, oameni numiți, care nu au niciun fel de responsabilitate în fața cetățenilor și care, pe bandă rulantă, avizează în contradicție cu prevederile PUG, care cerea, pe zona respectivă, 800 mp ca să poată construi casă, ei au avizat pe 350 mp. Fără nicio problemă. La unison, toți.

Le-am spus: Vreți să mutați Floreștiul în Cluj-Napoca, în Sopor și Borhanci? Ce propuneți, asta este. Vă place asta? Asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă specialiștii? Nu eu am construit Floreștiul, arhitecții au construit. Unde este responsabilitatea acestei bresle față de ce se construiește în jurul nostru? Când am văzut că vor să facă același lucru în Cluj-Napoca, unde de 10 ani încerc să ținem calitatea vieții (…) E normalitate să faci casă pe minim 500 mp, nu pe 200. Dacă le lipești și își dau ăia telecomanda pe geam (…). Unde a calitatea vieții?”, a afirmat primarul Emil Boc, la un post de radio local.

După ce Comisia de Urbanism a aprobat proiectele de construcție, autorizațiile sunt trimise pentru analiză și votare la Consiliul Local, unde aparatul politic al primarului Emil Boc este cel care ia deciziile. Este greu de crezut că ar putea trece vreun proiect fără aprobarea PNL Cluj, deoarece partidul are majoritate absolută în consiliu, alături de UDMR, și votează conform cu voința primarului, care conduce cu o mână de fier. Consilierii locali PNL au asumat responsabilitatea pentru orice proiect criticat, iar aleșii lor, care sunt majoritari, pot trece orice proiect fără sprijinul UDMR, care este necesar doar pentru a arăta că există voință politică și că nu există o „dictatură” în Cluj-Napoca.

După ce Comisia de Urbanism a aprobat proiectul de construire a unui hotel pe terenul de pe strada Avram Iancu, care în trecut a găzduit grădina botanică a Clujului, consilierii locali, inclusiv Emil Boc, nu s-au opus acestui proiect, deși erau îndreptățiți să o facă din diferite motive, cum ar fi neconformitatea cu normele de ocupare a spațiului sau arhitectura nepotrivită.

Chiar dacă Emil Boc a afirmat că a avut mâinile legate din cauza faptului că proiectul a primit avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, consilierii locali puteau să trimită proiectul înapoi la Comisia de Urbanism. Cu toate acestea, niciunul dintre consilierii locali nu s-a opus și toți au votat în favoarea proiectului. Ulterior, oamenii au fost șocați să vadă cum arată hotelul la roșu, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a schimba acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.