Sursă foto: stiridecluj.ro

Emil Boc, primarul Clujului, a afirmat că nu există întârzieri la proiectul Metroului Cluj și că nu se simte presat să semneze contractul de execuție.

”Acest proiect este în grafic din toate punctele de vedere. Potrivit legii, imediat după decizia CNSC aș fi putut să semnez contractul, dar având în vedere că este cel mai mare proiect de infrastructură din România după ’89, ca valoare, am zis că nu mă reped până când decizia rămâne complet definitivă. Dacă s-ar fi depus o plângere aș fi așteptat rezoluția Instanței. Până la finalul acestei săptămâni, vom ști exact dacă mai există sau nu vreo contestație depusă în Instanță. De săptămâna viitoare, vom putea să contactăm firma și să începem procedura.

Conform graficului cu Ministerul Transporturilor, noi trebuie să avem încheiat contractul până la mijlocul lunii iunie 2023, când trebuie să fie depusă la UE cererea de finanțare nr.3, iar în PNRR este acest jalon până în 15 iunie. Cu siguranță, până în 15 iunie contractul va fi semnat. Și dacă va fi vreo contestație, eu am dreptul să semnez contractul şi să respect calendarul din PNRR. Instanța are 30 de zile pentru soluționarea contestației și tot mă încadrez. Nu există risc. Avem rezoluţia CNSC. Eu am așteptat din precauție”, a transmis Emil Boc, la Napoca Live.

Banca Mondială precizează că riscul ca România să piardă proiecte importante din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cum ar fi Metroul din Cluj, cele 27 de spitale noi și campania de împădurire și reîmpădurire, este foarte mare.

Consultat de G4Media.ro, Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat ceea ce arată raportul Băncii Mondiale, faptul că există ”un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. Este vorba despre metroul din Cluj-Napoca, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire și reîmpădurire.

Problema este întârzierile înregistrate, ceea ce face imposibilă terminarea lucrărilor în 2026. ”Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”, a precizat ministrul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.