Primăria Cluj-Napoca a semnat la începutul lunii ianuarie 2023 contractul pentru achizionarea a 4 toalete publice automate ecologice care pot fi utilizate și de persoanele cu dizabilități și sunt racordabile la utilități, scrie site-ul local Cluj24.ro.

Valoarea contractului a fost de 928.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 190.000 de euro, sumă la care se adaugă TVA de 19%, ceea ce face ca prețul total de achiziție să fie de 1.104.320 de lei (aproximativ 225.370 de euro).

Licitația a fost lansată în luna septembrie 2022, municipalitatea clujeană estimând că va plăti, în total, 1.027.896 de lei, fără TVA, pentru cele 4 toalete.

Câștigătoare a fost desemnată o firmă din București, Comex Rom SRL, care a mai livrat astfel de toalete în mai multe localități din România – București, Sinaia, Iași, Roman, Bragadiru, Toplița, Deva sau Sibiu.

În urma licitației, reiese că o singură astfel de toaletă publică automată are un cost de aproximativ 56.340 de euro.

Cele 4 toalete automate urmează să fie amplasate, în perioada următoare, în locuri aglomerate din Cluj-Napoca.

Se curăță singure

Toaletele automate racordabile la utilități prezintă marele avantaj că după fiecare utilizare se curăță automat (singure), fără a mai fi nevoie de o altă intervenție.

Dimensiunile unei astfel de toalete sunt: lungime – 2,02 m, lățime – 1,49 m și înălțime – 2,63 m.

Toaletele sunt confecționate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti, sunt Eco Friendly, având un consum redus de energie electrică și de apă.

Potrivit termene.ro, Comex Rom SRL a avut în 2021 un profit net de 3,2 milioane de lei.

În momentul de față, firma este cel mai mare operator de servicii în domeniul toaletelor automate racordabile, precum și în domeniul toaletelor ecologice mobile din România.

Are în activul său în jur de 3.000 de toalete ecologice mobile, precum și 100 de toalete automate racordabile și dispune de un parc auto de 36 de autospeciale și de personal instruit în mentenanța toaletelor automate racordabile, dar și a toaletelor ecologice mobile.

Acum 2 ani au fost mai scumpe

În urmă cu 2 ani, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat alte toalete automate de la aceeași firmă din București la un preț mai mare, de aproape 60.000 de euro bucata, acestea fiind amplasate în zone cum sunt Piața Lucian Blaga sau Baza Sportivă Gheorgheni.

Folosirea toaletei costă 0,5 lei.