Începutul anului, aduce noi șanse României de a intra în Spațiul Schengen. Prima reuniune informală a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI), sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, va avea loc la finalul acestei luni, iar ministrul Afacerilor Interne din România a fost deja invitat la acest eveniment.
Astfel, la prima reuniune informală a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI), sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care va avea loc la finalul acestei luni, în perioada 25 ianuarie – 27 ianuarie, feste prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea aderării ei în Spațiul Schengen pe agenda Consiliului UE.
Reuniunea informală a Consiliului JAI va avea loc la Stockholm (Suedia). Prima ședința oficială din 2023 va avea loc abia în primăvară, între 9 martie și 10 martie, la Bruxelles.

În contextul CE, „Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, scrie pe site-ul oficial al Consiliului European.
Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen
În mesajul său, „Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism. Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră.

Toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România. (…) Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o șansă reală ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen pe finalul anului”, a scris, miercuri, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu pe contul lui de Facebook.
La rândul său, „Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, ne anunță Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta ședință. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în Spațiul Schengen.

Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum. Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a scris, vineri, europarlamentarul PMP Eugen Tomac pe contul lui de Facebook.
Aşadar, România nu a putut intra în zona de liberă circulație din Europa în 2022 pentru că Austria a votat împotriva noastră, în timp ce Olanda a votat împotriva aderării Bulgariei.