Liderul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-a filmat alături de zeci de cadavre ale luptătorilor săi, criticându-i mai dezlănțuit ca oricând pe șefii armatei ruse pentru faptul că nu-i dau destulă muniție. Ulterior, acesta a anunțat că din data de 10 mai Wagner se va retrage din bătălia pentru Bahmut „pentru a ne linge rănile”.Într-o mutarea neașteptată, generalul-colonel Mihail Mizintsev, fost ministru adjunct al apărării, a anunțat că s-a alăturat Wagner Group în calitate de comandant adjunct. Mizintsev, poreclit „măcelarul din Mariupol” din cauza rolului său în distrugerea orașului-port de la Marea Azov, apare în două clipuri postate de bloggerul de război Alexander Simonov. El ar fi vizitat o tabără de antrenament Wagner și ar fi făcut un tur al pozițiilor rusești din Bahmut.Prigojin: „Șoigu, Gherasimov! Unde e *** aia de muniție?”
Într-un clip deosebit de brutal, în care se văd trupurile a zeci de mercenari morți, Prigojin i-a atacat fără niciun menajament pe liderii armatei Moscovei, monologul său fiind presărat cu foarte multe înjurături și cuvinte obscene:„Aceștia sunt băieții din Compania Wagner care au murit astăzi. Sângele e încă proaspăt. (către cel care ține camera) Filmează-i pe toți!
Acum ascultați la mine, curve nenorocite ce sunteți. Ei sunt tații și fiii cuiva. Și acești *** care nu ne dau muniție, o să-și mănânce măruntaiele în iad.Avem un deficit de muniție de 70%! Șoigu, Gherasimov! Unde e *** aia de muniție! Uitați-vă la ei (arată spre cadavre).Voi, scursurilor, stați în cluburi scumpe. Copiii voștri își trăiesc viața, filmează clipuri pentru Youtube.Vă credeți maeștri ai acestei vieți și că aveți dreptul să ne controlați pe noi. Credeți că dacă aveți stocuri de muniție aveți dreptul să faceți asta.Calculele sunt simple, dacă există alocare de muniție avem de cinci ori mai puțini (arată spre morții din spatele lui). Au venit ca voluntari și mor pentru ca voi să scăpați, în birourile voastre cu lemn de sequoia. Gândiți-vă la asta!”(Clipul, unul cu imagini dure, poate fi văzut aici)
El a anunțat retragerea Wagner din Bahmut
Ulterior, vineri, într-un anunț brusc și dramatic, el a spus că forțele sale vor părăsi orașul ucrainean Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut.„Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că începând cu data de 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiile din așezarea Bahmut către unitățile Ministerului Apărării și să retragem rămășițele Wagner în taberele de logistică pentru a ne linge rănile”, a spus Prigojin într-un comunicat de presă.„Retrag unitățile Wagner din Bahmut pentru că, în lipsa munițiilor, sunt condamnate să piară fără sens”, a adăugat el.Retragerea Wagner a fost anunțată într-un comunicat adresat șefului Statului Major General, Ministerului Apărării și președintelui Vladimir Putin, în calitate de comandant suprem.Aceasta a fost însoțită de o înregistrare video a lui Prigojin, în care acesta apare în echipament complet de luptă în fața a zeci de luptători ai săi, cu o pușcă automată atârnând de umăr.„Din cauza lipsei de muniție, pierderile noastre cresc exponențial în fiecare zi”, se arată în comunicat.„Băieții mei nu vor suferi pierderi inutile și nejustificate în Bahmut fără muniție. Dacă, din cauza geloziei voastre meschine, nu vreți să oferiți poporului rus victoria cuceririi Bahmutului, asta este problema voastră”, a adăugat Prigojin în videoclip.De asemenea, în comunicat i se cere șefului Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, să înlocuiască forțele Wagner din Bahmut cu trupe rusești regulate.