Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în septembrie au crescut cu 82 de cenţi, sau cu 1,1%, la 75,33 dolari pe baril. Contractul mai puţin tranzacţionat pe termen de o lună, care expiră vineri, a crescut cu 56 de cenţi, la 74,90  dolari pe baril.

Contractul a scăzut cu 6% în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, marcând un al patrulea declin trimestrial consecutiv.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 79 de cenţi sau cu 1,1%, până la 70,64 dolari pe baril.

Contractul a scăzut cu 6,5% pe o bază trimestrială, fiind al doilea declin trimestrial consecutiv.

Presiunea inflaţionistă şi creşterea ratelor dobânzilor în economiile cheie şi o redresare mai lentă decât era de aşteptat a producţiei şi consumului din China au afectat pieţele în ultimele luni.

Dar semnele de întărire a activităţii economice din SUA şi scăderile mari ale stocurilor de petrol din SUA, săptămâna trecută, au oferit sprijin pieţei.

Planurile Arabiei Saudite de a reduce producţia cu încă 1 milion de barili pe zi în iulie, pe lângă un acord mai amplu al OPEC+ pentru a limita livrările în 2024 oferă un sprijin suplimentar.

În ciuda anunţării a două noi runde de reduceri din partea OPEC+/Arabia Saudită, preţurile ţiţeiului au rămas în mare parte sub 80 de dolari pe baril, deoarece piaţa a fost condusă mai puţin de elementele fundamentale şi mai mult de preocupările macroeconomice”, au spus analiştii HSBC într-o notă.