Președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să înceteze luptele în Ucraina timp de 36 de ore, începând de vineri la prânz, ora Moscovei, dar Kievul a respins rapid această măsură ca pe o manevră, puțin probabil să încetinească un conflict care se îndreaptă spre al doilea an.
Astfel, Kremlinul a declarat că Putin a dat ordinul joi, cu ocazia Crăciunului ortodox rusesc. Acesta urmează unui apel al Patriarhului Kirill, care are legături strânse cu Kremlinul.

„Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact. Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie”, a anunțat Primul Canal al televiziunii de stat a Rusiei.
Vladimir Putin a oprit bombardamentele
Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să oprească bombardamentele în Ucraina de vineri, 6 ianuarie, de la ora 12:00 până sâmbătă, 7 ianuarie, la 24:00, a anunțat serviciul de presă de la Kremlin.
La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins anunțul de încetare a focului făcut de Rusia, descriindu-l drept o încercare a Moscovei de a obține o „pauză în război pentru a intensifica războiul”.
Astfel, „Ei vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri ofensiva băieților noștri din Donbas cel puțin pentru o vreme și pentru a-și redistribui vehiculele militare, muniția și oamenii mobilizați mai aproape de pozițiile noastre. Ce va aduce asta? Doar mai multe victime”, a declarat el în discursul său nocturn
Ucraina i-a cerut Rusiei să-și retragă trupele
Kievul a cerut Moscovei să își retragă trupele din Ucraina ca o condiție pentru orice încetare a focului.
În replică, „Sunt reticent să răspund la orice spune Putin”, a declarat președintele american Joe Biden, ca răspuns la o întrebare despre ofertă. „Mi s-a părut interesant – era gata să bombardeze spitale, grădinițe și biserici pe 25 și de Anul Nou – adică, cred că încearcă să găsească niște oxigen.”

Din punct de vedere al războiului, mișcarea vine în contextul în care forțele lui Putin au pierdut de luni de zile teren în fața avansurilor ucrainene, iar Kremlinul a intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu rachete și drone asupra centrelor urbane și a infrastructurii energetice civile din țară.
Ca răspuns, aliații Kievului sporesc ajutorul militar, promițând să furnizeze vehicule blindate și alte arme care nu au fost furnizate anterior, transmite Bloomberg.