Președintele ASF, Nicu Marcu avertizează piețele supravegheate la prudență

0
12

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a atenționat responsabilii din piețele supravegheate de instituția pe care o conduce să fie „extrem de prudenți”, având în vedere că economia trece printr-o perioadă grea și imprevizibilă.

 

“Mesajul meu pentru conducătorii piețelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară în deschiderea celei de VIII-a ediție a Conferinței Internaționale ISF2022.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghează piața pensiilor private, piața asigurărilor și piața de capital din România. Doar în sistemul pensiilor administrate privat cotizează aproape 7,9 milioane de români, activele totală depășind 90 de miliarde de lei. După primele 6 luni din 2022, în România erau active peste 15,7 milioane de polițe de asigurare, în timp ce fondurile mutuale de investiții adună circa 500.000 de clienți.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (eng. European Systemic Risk Board sau ESRB) a emis deja un avertisment în care arată că riscurile la care se expune economia sunt în creștere.

Mai mult, ESRB peune că toate companiile și autoritățile trebuie să se pregătească serios pentru un nou val de dificultăți. Astfelm, sistemul financiar este primul expus, deci CERS vorbește deja de noi instrumente de supraveghere din zona autorităților competente.

BNR și ASF anunță că au emis deja recomandări către entitățile supravegheate, în sensul celor semnalate de CERS.

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) anunță, într-o informare, că a emis deja recomandări către entitățile supravegheate, în sensul celor exprimate în avertisment. ” Având în vedere avertismentul emis de CERS, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat un set de recomandări adresate entităților reglementate și supravegheate, care vizează continuarea promovării unei conduite prudente și aplicarea unor măsuri preventive menite să asigure atenuarea sau gestionarea riscurilor specifice.

Pentru contracararea vulnerabilităților și pentru creșterea rezilienței financiare și operaționale, entitățile reglementate și supravegheate trebuie să acorde o atenție sporită monitorizării evoluției riscurilor la care sunt expuse, adecvării politicilor de distribuire a dividendelor (reducerea, suspendarea sau renunțarea la plata sau distribuirea acestora) și intensificării activității funcțiilor care asigură sistemul de control intern” anunță ASF.

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Președintele ASF, Nicu Marcu avertizează piețele supravegheate la prudență apare prima dată în Informateca.