Cei doi interlocutori au apreciat nivelul foarte bun al cooperării economice, constituind un pilon central al colaborării dintre România şi Italia, arată comunicatul de presă al Guvernului. Această dimensiune este completată de contribuţia puternicelor comunităţi de cetăţeni români în Italia şi de cetăţeni italieni în România care acţionează ca un liant puternic între cele două ţări.

 

Au fost evocate ariile unde există interes şi oportunităţi pentru cooperarea bilaterală, prim-ministrul Ciucă subliniind potenţialul semnificativ al sectoarelor precum cel energetic, auto, IT, confecţii.

 

Părţile au constatat şi convergenţa poziţiilor în discuţiile privind politica industrială europeană, subliniind că iniţiativele propuse şi discutate la Bruxelles trebuie să susţină industria ca bază de consolidare a rezilienţei. Cei doi oficiali au remarcat că legătura privilegiată dintre România şi Italia este confirmată şi de coordonarea exemplară a celor două state în cadrul UE şi NATO, mai ales în contextul necesităţii de a gestiona crize şi provocări comune, în special cele generate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. În context, interlocutorii au prezentat viziunea asupra participării la reconstrucţia Ucrainei  şi au convenit să exploreze şi pregătirea unor proiecte comune.

 

Prim-ministrul Ciucă a reiterat mulţumirile pentru sprijinul constant demonstrat de Italia atât pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, cât şi pentru avansarea procesului de aderare a ţării noastre la OCDE, care va face ca economia României să devină o destinaţie de interes crescut pentru investitorii din toate economiile dezvoltate ale mapamondului, mai indică sursa citată.

 

La discuţii au participat alături de premier, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, preşedintele ARICE, Rareş Burlacu, secretarul de stat în MCID Eduard Mititelu şi membri ai echipei prim-ministrului.