Media americane, citând surse din serviciile secrete ucrainene, scriu că aceste piese au fost găsite în fragmentele unei drone, doborâtă în Ucraina în toamnă, iar datele obţinute au fost comunicate de către Kiev responsabililor guvernului american la sfârşitul anului trecut.

Luna trecută, Casa Albă a creat un grup de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia americană şi occidentală, de la echipamente mai mici, cum ar fi semiconductori şi module GPS, până la piese mari, precum motoare, au putut să ajungă în componenţa dronelor fabricate de Iran, ţară supusă unui regim sever de sancţiuni.

SUA impun de mult timp restricţii stricte şi controale dure exporturilor, precum şi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să obţină tehnologia şi componentele care să îi permită să fabrice arme.

În prezent, Washingtonul încearcă să ajungă la o mai bună aplicare a acestor sancţiuni, încurajând companiile să îşi monitorizeze mai bine propriile lanţuri de aprovizionare şi încercând să identifice distribuitorii externi care preiau aceste produse şi le revând.

Potrivit CNN, nu există dovezi care să sugereze că vreuna dintre aceste companii, pe care nu le numeşte, încalcă legislaţia SUA şi îşi exportă cu bună ştiinţă tehnologia pentru a fi utilizată la fabricarea dronelor.

Companiilor, chiar şi celor care promit o mai bună supraveghere, le este de obicei extrem de dificil să controleze unde ajung aceste piese pe piaţa globală, susţin experţi familiarizaţi cu dosarul.

Din cele 52 de componente analizate, care au fost extrase de ucraineni dintr-o dronă iraniană de tipul Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit anchetei.

Restul de 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveţia, Japonia, Taiwan şi China, conform anchetei citate de CNN.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat sute de drone de fabricaţie iraniană împotriva Ucrainei, cele mai multe dintre ele pentru a distruge instalaţii energetice şi infrastructura de bază din ţară.