În contextul crizelor mondiale care s-au ținut lanț în ultimii ani, piața de computere a suferit o încetenire a vânzărilor. Totuși, specialiștii au estimat că aceasta ar urmă să revină în creștere la sfârșitul anului 2023.
Livrările globale de calculatoare personale sunt preconizate să revină pe creștere la sfârșitul anului 2023. Astfel, urmează ca un nou ciclu de îmbunătățire a sistemelor să accelereze creșterea pieței de computere în anul 2024, potrivit estimărilor firmelor de cercetare IDC și Canalys, a relatat sgenția de presă Reuters.
Revenirea pieței de PC-uri va fi marcată și de creșterea cererii din partea sectorului de educație din marile piețe
Până la momentul de față, consumatorii afectați de inflație și recesiune au amânat trecerea la un calculator personal mai performant. Totuși, acest lucru va trece automat pentru ultima parte a anului, ceea ce va declanșa o creștere a pieței de PC-uri, conform celor două firme de cercetare, citate de ceccarbusinessmagazine.ro.

În estimările lor, „Segmentul comercial are mai multe motoare de creștere, inclusiv apropierea momentului când nu va mai fi oferit suport Windows 10 și debutul unui nou ciclu de înlocuire.”, au declarat analiștii de la IDC.
Așadar, revenirea pieței de PC-uri va fi marcată și de creșterea cererii din partea sectorului de educație din marile piețe, în condițiile în care sistemele achiziționate în timpul pandemiei se vor apropia de finalul ciclului lor de viață, a remarcat și analistul Canalys, Ishan Dutt.
Analiștii susțin că momentul de creștere a achizițiilor de calculatoare se va accelera în 2024
În viitor, „Ne așteptăm ca achizițiile amânate să înceapă să impulsioneze piața la finele lui 2023, iar momentul de creștere se va accelera în 2024.”, spune Ishan Dutt.
În acest sens, specialiștii se așteaptă la o revenire și în industria de cipuri, care va debuta undeva la mijlocul acestui an, după o scădere provocată de prăbușirea cererii pentru electronice în 2022, în contextul în care inflația galopantă i-a determinat pe consumatori să fie atenți pe ce cheltuie banii.
Concret, firma de cercetare IDC a estimat că livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, ajungând până la 292,3 milioane unități în 2022. În mod comparativ, în ultimele trei luni ale anului trecut livrările au scăzut cu 28,1%.