Conform cercetării semestriale realizate de Asociația Română de Factoring (ARF), piața de factoring a trecut de pragul de 4 miliarde de euro la mijlocul anului, creșterea înregistrată fiind de aproape 10%, față de perioada similiară din 2022.

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), non-membri dar și estimări ale Asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.

Piața de factoring a trecut de 4 miliarde euro – 10% creștere

“Cu fiecare analiză pe care o realizăm, ni se confirmă faptul că piața de factoring a atins un nivel de maturitate incontestabil, actanții pieței furnizând soluții de finanțare care se pliază foarte bine pe orice context economic. Iată că, la jumătatea anului, reușim să producem volume pe care, în urmă cu puțini ani, le marcam la sfârșitul unui an de activitate”, declară Bogdan Roșu, președinte al Asociației Române de Factoring.

Dacă analizăm dinamica produselor de factoring în acest semestru, observăm că factoringul intern, în ansamblu, a înregistrat un avans de 17%, atingând aproximativ 3,5 miliarde euro în prima jumătate a anului. Una dintre cele mai spectaculoase creșteri se regăsește pe segmentul factoringului revers, care a marcat un avans de 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, continuând evoluția ascendentă. “Cu o pondere de aproximativ 42% în operațiunile de factoring intern, factoringul revers a devenit o opțiune de finanțare de bază pentru multe companii furnizoare de produse și servicii pentru marile lanțuri de KA. Dealtfel, din datele noastre, pe zona de factoring intern, sectorul FMCG are și cea mai mare pondere, de 17%, din totalul domeniilor de activitate care operează cu aceste tipuri de produse. Aici avem, în cifre absolute, un volum de peste 600 de milioane de euro la nivelul primului semestru al anului 2022, față de 500 de milioane, în 2022. Evoluția consumului, întreținută de temperarea evoluției inflației, a contribuit în mare masură la aceste volume realizate de sectorul FMCG”, precizează Bogdan Roșu.

Bogdan Rosu presedinte ARF

Tot din punct de vedere al domeniilor de activitate, pe locul al doilea în cadrul factoringului intern se situeaza sectorul sectorul IT & C, cu o pondere de 15% (aprox 493 de milioane euro) urmat de Auto, utilaje si echipamente cu 14% (479 de milioane de euro). O evoluție de remarcat a avut și sectorul energie, care, cu o contribuție de doar 11% ( 370 de miloane de euro), și-a dublat nivelul în perioada analizată față de anul precedent.

În rândul companiilor care au accesat finanțări prin factoring intern și de export în prima jumătate a lui 2023, cele mai mari volume au fost derulate de companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (47%), în timp ce companiile medii, cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro au avut o pondere de 33%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au o pondere de 20% din volumul creanțelor cesionate în factoring.

Descoperă

Din totalul creanțelor cesionate în structuri de factoring intern si de export, contribuția cea mai mare (50%) este a companiilor din zona București-Ilfov (1.96 miliarde euro), urmat de zona Sud – Muntenia cu 495  de milioane de euro. La polul opus se află companiile din zona de dezvoltare Nord-Est, acestea cesionând, prin factoring, creanțe de aproape 10 milioane euro.

„Din punct de vedere al comportamentului de plată, în ciuda provocarilor pieței cu care s-au confruntat, constatăm ca situația firmelor românești care apelează la soluții de factoring nu s-a deteriorat, ci a rămas stabilă, întârzierea medie la plată din partea debitorilor cedați, față de termenele contractuale, rămânând constantă și anume 5 zile, acest lucru confirmând modul prudent în care Bancile și IFN-urile gestionează riscul pe produsele de factoring” a declarat Bogdan Rosu.

Studiul privind piața de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2023 a fost derulat de catre IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluși membrii ARF Access Financial Services IFN SA,  Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum și alte instituții financiare non-membre.

Mai multe informații legate de factoring și de activitatea ARF gasiți pe www.asociatiadefactoring.ro.

Articolul Piața de factoring a trecut de 4 miliarde euro – 10% creștere, la jumătatea anului a apărut prima dată pe Business Time.