Pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante culinare din lume și unul dintre cele 7 condimente care au capacitatea de a lupta împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, șofran, scorțișoară, ardei roșu iute și salvie.
Pătrunjelul tinde să fie subapreciat pentru că multă lume nu știe că are multe calități atât nutritive cât și paliative și asta pentru că majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale.
În comparație cu alte zarzavaturi cultivate la noi în țară, pătrunjelul este cea mai îndrăgită plantă folosită ca aliment și ca plantă medicinală. Tratează cu succes mai bine de 70 de afecțiuni.
Pătrunjelul are un nivel ridicat de beta-caroten, acid folic, vitamina B12, calciu, clorofilă și conține mai multă vitamina C decât citricele, împreună cu multe alte substanțe nutritive esențiale.
Are efect hrănitor și hidratant, stimulează sistemul imunitar, îmbunătățește capacitatea de asimilare și sintetizare a substanțelor nutritive. Beta-carotenul contribuie la asimilarea proteinelor și aduce multiple beneficii ficatului și protejează plămânii, colonul. Organismul transformă beta-carotenul din pătrunjel în vitamina A, un nutrient important pentru un sistem imunitar puternic.
Pătrunjelul are un conținut bogat de clorofilă, carepurifică și inhibă răspândirea bacteriilor, ciupercilorși altor microorganisme. De asemenea, are calități antibacteriene și antifungice care stimulează sistemul imunitar pentru calmarea simptomelor sinuzitei de exemplu. Fiind bogată în oxigen, clorofila suprimă virusurile și ajută plămânii să elimine toxinele acumulate din mediul înconjurător.
Pătrunjelul este una dintre puținele surse naturale de acid alfa-linolenic, un acid gras esențial important; pe de altă parte, fluorul din pătrunjel protejează organismul de infecții, virusuri și germeni.
Una dintre cele mai importante vitamine din grupa B, acidul folic, are un rol important în sănătatea sistemului cardiovascular și transformă homocisteina în molecule benigne. Homocisteina este o moleculă potențial periculoasă, ale cărei valori înalte poate afecta în mod direct vasele de sânge și crește riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu ateroscleroză sau boli de inimă declanșate de diabet.
Acidul folic este un nutrient esențial pentru diviziunea celulară adecvată, având o importanță vitală în prevenirea cancerului de colon și de col uterin. O sută de grame de pătrunjel conține 5,5 mg de acid folic.
O jumătate de ceașcă de pătrunjel proaspăt sau o lingură de pătrunjel uscat oferă necesarul zilnic de fier.
În plus, pătrunjelul conține și vitamina C, care este necesară pentru absorbția fierului.
Pătrunjelul este format din proteine în proporție de 20%, conține vitamina B12 necesară pentru formarea celulelor roșii din sânge și pentru dezvoltarea normală a celulelor, importantă pentru fertilitate, sarcină, imunitate și pentru prevenirea bolilor degenerative. Acțiunea vitaminei B12 este inhibată de antibiotice, pilule contraceptive, ficat leneș, stres sau de prezența unor paraziți în tractul digestiv sau colon. Pătrunjelul are capacitatea de a contracara acțiunea acestor factori inhibitori.
Minim 100 mg de vitamina K pe zi poate reduce riscul de fractură de șold. Vitamina K este necesară pentru ca oasele să asimileze mineralele de care au nevoie pentru a se dezvolta într-un mod corespunzător. Pătrunjelul are un conținut bogat de vitamina K: jumătate de ceașcă conține 180 de mg, o cantitate care se dublează dacă planta este gătită.
Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât orice legumă: 100 de grame de pătrunjel = 166 mg de vitamina C, de 3 ori mai mult decât portocalele. Flavonoidele din componența moleculei de vitamina C protejează membrana celulelor sanguine și susțin acțiunea antioxidanților.
Substanțele componente din uleiul volatil al pătrunjelului inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Au o acțiune asemănătoare antioxidanților care neutralizează anumite tipuri de substanțe cancerigene.
Pătrunjelul conține și calciu: în 100 de grame de pătrunjel găsim 245 mg de calciu, fosfor, potasiu, mangan, inositol și sulf.
Atât din frunze cât și din rădăcinile de pătrunjel se pot prepara băuturi cu valori terapeutice excepționale, sucuri, ceaiuri sau chiar vinuri, licori care ne mențin în formă.
Pătrunjelul este o verdeață apreciată de specialiști din punct de vedere terapeutic, fiind un remediu incontestabil pentru o varietate de boli: astenie, anemie, tulburări circulatorii, eliminarea toxinelor din organism etc.
O legătură de pătrunjel conține săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, mai mult fier decât spanacul, provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 de grame de fructe de măceșe sau 1 lămâie. Conține și complexul de vitamine B, vitamina A, histamină.
Potrivit nutriționiștilor, terapia cu suc de pătrunjelcontribuie la buna funcționare a ficatului, la revigorarea organismului anemic, combate oboseala cronică, întărește unghiile și combate retenția de apă.
Mai mult, poate învinge și dependența de tutun. Dependența de tutun este o boală care nu se lasă doborâtă prea ușor dar în urma unor studii repetate, nutriționiștii sunt de părere că în competiția cu medicamentele, plantele precum pătrunjelul sau sunătoarea, sunt remedii care înving acest viciu. Un remediu pe bază de pătrunjel s-a dovedit o alternativă la ispita țigărilor și se administrează între mese.
Leacul se prepară din câte 2 lingurițe de frunze, semințe și rădăcină de pătrunjel amestecate și măcinate.
Peste pulberea obținută se toarnă apă caldă până se obține o pastă din care se administrează zilnic câte 3 lingurițe, cu condiția ca preparatul să se consume proaspăt.
În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu atunci când vine vorba de efectele lui terapeutice. Atât frunza cât și rădăcina acestuia au efecte calmante pentru sistemul nervos, țin sub control alergiile, scad nivelul colesterolului rău, se recomandă în hipertensiune arterială și cardiopatie.
În caz de convalescență, cura cu pătrunjel grăbește vindecarea. Sucul din rădăcină se obține prin presarea acesteia într-un storcător electric. La 100 de grame de rădăcină se adaugă 50 ml de apă plată și se consumă imediat.
Sucul din frunze de pătrunjel și rădăcină de pătrunjel se poate amesteca cu suc de morcov, de mere și cu 1 linguriță de suc de lămâie. Specialiștii subliniază cu sucul din rădăcină de pătrunjel este un remediu excelent și pentru litiazele renale dar și pentru edemele cauzate de afecțiunile reumatice.
Preparatele din pătrunjel au capacitatea de a trata și bolile intestinale, ale ficatului și ale oaselor și vindecă și infecțiile. Sucul proaspăt este cel mai eficient leac cu pătrunjel: se consumă zilnic câte 50 ml de suc proaspăt, 15 zile pe lună și alungă bolile fără a avea efecte secundare.