Refuzul premierului Marcel Ciolacu de a-l accepta pe Mircea Abrudean, propunerea PNL pentru funcția de secretar general al Guvernului, a generat o stare de nervozitate printre liberali. Vicepreședintele Alin Tișe susține că PSD trebuie să respecte protocolul, chiar dacă Marcel Ciolacu „s-a văzut cu sacii în căruță”.

De peste o săptămână liberalii așteaptă ca Marcel Ciolacu să îl accepte pe Mircea Abrudean pentru funcția de secretar general al Guvernului (SGG). 

Libertatea a dezvăluit că premierul i-a transmis președintelui PNL că va refuza numirea, iar justificarea oferită a fost legată de un aviz negativ primit de la serviciile de informații, potrivit surselor Libertatea.

Problemele lui Abrudean sunt mai vechi de 10 de ani susțin surse din PNL și PSD, care arată că nu există vreo condamnare pe numele lui Abrudean.

„Când aveai cinci ani ai furat cireșe la vecinul, și și-a amintit cineva pentru a justifica respingerea unei persoane. Este o chestiune ridicolă și stranie”, a reacționat Alin Tise, președintele Consiliului Județean Cluj și vicepreședinte PNL. 

Alin Tișe: „Să ne spună de ce îl refuză pe Abrudean, dar cu motive legale”

Alin Tișe. Foto: Facebook

Marcel Ciolacu nu a explicat oficial de ce nu îl dorește pe Mircea Abrudean. 

Vicepreședintele PNL confirmă că nu a primit nicio explicație, „oficială sau neoficială”. Organizația din Cluj este cea care l-a susținut pe Mircea Abrudean pentru funcția guvernamentală.

Domnul Ciolacu s-a văzut cu sacii în căruță, a ajuns prim-ministru. Nu ar trebui să presupunem noi cam ce îi trece prin capul prim-ministrului. Să ne spună de ce îl refuză pe Abrudean, dar cu motive legale, nu că este incompatibil cu el.

Alin Tișe, vicepreședinte PNL:

Biroul Politic Național al PNL a dat un vot pentru nominalizarea secretarului general al guvernului, ceea ce înseamnă că schimbarea numelui trebuie să treacă tot printr-o decizie a conducerii liberale.

„Dacă suntem două partide în coaliție și am stabilit prin protocol ce ia fiecare, iar PNL nu a influențat în vreun fel nominalizările venite de pe linia PSD, este o chestie de bun simț să ne desemnăm oamenii conform protocolului. Cum să avem credibilitate, dacă ne tragem scaunul de sub fund între parteneri, cum să aibă încredere oamenii în noi dacă nu avem minima decență să respectăm înțelegerile făcute pe baza unui protocol?”, a adăugat vicepreședintele PNL.

Avertisment pentru premier: „Are funcția și datorită PNL”

El îl avertizează pe Marcel Ciolacu că nu poate lua decizii fără să se consulte cu liberalii.

„Nu poate face asta domnul Ciolacu, pentru că are funcția de premier și datorită PNL, care îi asigură majoritatea în Parlament. PNL este parte a preamăririi domniei sale”, a precizat Tișe.

Vicepreședintele PNL a afirmat că nu se pune problema ruperii coaliției, dar a insistat că respectarea protocolului este esențială pentru stabilitatea politică.

Ciucă, îndemnat să nu cedeze

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat, marți, că partidul nu are vreun document sau o decizie comunicată de premier despre Mircea Abrudean.

Prim-vicepreședinții PNL i-au transmis lui Nicolae Ciucă să nu cedeze în fața lui Marcel Ciolacu pentru că ar pune partidul într-o situație de inferioritate față de PSD, au dezvăluit surse din conducerea partidului.

Liberalii au argumentat că Mircea Abrudean are acces la documente clasificate NATO, având certificat ORNISS în acest sens.

Luni, 26 iunie, este programată o ședință a coaliției în care urmează să fie abordată și problema numirii lui Mircea Abrudean ca secretar general al Guvernului. 

Conducerea PNL se va reuni marți, 27 iunie, și va discuta cazul, dacă nu va fi reglat luni între Ciolacu și Ciucă.