Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de PAID, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societăţile de asigurare implicate.
”Asiguraţii nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obţinerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât şi a tuturor asigurătorilor implicaţi în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare şi suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare şi automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuinţe au fost afectate să nu fie puşi în mod inutil pe drumuri”, a explicat Nicoleta Radu, Director General al PAID.
Totodată, compania reaminteşte faptul că sistemul digital online de emitere a asigurării împotriva dezastrelor naturale (PAD), dezvoltat acum aproape doi ani, poate fi accesat pe website-ul oficial paidromania.ro.
Tot acolo se poate verifica şi valabilitatea poliţei, prin accesarea butonului albastru – Verifică PAD.
La rândul lor, reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, judeţ în care s-au produs cele două cutremure cu magnitudinea peste 5, au transmis că s-a luat hotărârea formării de comisii mixte care să se deplaseze în teren şi să evalueze vizual clădirile unde au fost semnalate degradări, pentru a avea o imagine clară a efectelor negative produse şi pentru eliminarea pericolelor.
”Din fericire, până în acest moment, la nivelul municipiului Tg-Jiu, în ceea ce priveşte blocurile de locuit şi clădirile individuale cu destinaţia case de locuit nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate”, au transmis autorităţile din Gorj.
Având în vedere numeroasele solicitări primite la nivelul dispeceratului ISU Gorj de la cetăţeni care solicită expertize tehnice la clădirile afectate de cutremure, aule care s-au produs pe teritoriul judeţului Gorj, facem următoarele precizări:
ISU Gorj este structură specializată, destinată să execute în zona de competenţă legal încredinţată, misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a sirităţile precizează că ISU Gorj nu are competenţe legale de a efectua expertize tehnice.
”Cetăţenii care deţin poliţe de asigurare pentru imobile, pot iniţia procedura de despăgubire, conform legislaţiei în vigoare. Atât activitatea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj, cât şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj este concentrate, în continuare, pe identificarea şi evaluarea vizuală a clădirilor care au suferit degradări în urma cutremurelor, centralizarea constatărilor şi iniţierea demersurilor pentru eliminarea pericolelor iminente, acolo unde este cazul”, au mai transmis autorităţile din Gorj.
Două cutremure cu madnitudinea peste 5 s-au produs, săptămâna trecută, în judeţul Gorj, fiind urmate de peste 700 de replici de intensitate mai mică.