Ucraina și Rusia au intrat în cea de zecea lună de război, iar de-a lungul acestora au existat mai multe tentative de pace între cele două părți, însă toate au fost un eșec.

Cu toate acestea, un puternic aliat al lui Vladimir Putin a lansat ipoteze că acesta este în continuare deschis pentru a găsi o soluție pașnică de încheiere a conflictului.

Președintele Chinei Xi Jinping a susținut în urma unei discuții avute de curând cu președintele rus că Rusia nu respinge o soluție pașnică în vederea războiului din Ucraina.

Xi Jinping susține că Putin vrea să găsească o soluție pașnică

„China salută poziția Rusiei că nu respinge o soluție pașnică a crizei ucrainene”, a declarat președintele chinez Xi Jinping, în conversația sa cu Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

În urmă cu câteva zile, oficialii ucraineni au susținut că Moscova nu este de fapt interesată de nicio negociere, din moment ce continuă să „ucidă cetățeni” și că încearcă doar să evite „să-și asume responsabilitatea” pentru acest război.

În repetate rânduri Putin a insistat că partea rusă e pregătită să negocieze pacea, însă ucrainenii continuă să refuze orice scenariu în acest sens. „Depinde de ei, nu suntem noi cei care refuzăm să negociem, ci ei”, a spus Putin.

„Scopul nostru nu este de a face ca roata conflictului militar să se învârtă mai departe, ci dimpotrivă, de a pune capăt acestui război. La asta aspirăm și la asta vom aspira”, a declarat șeful Kremlinului într-o conferință de presă.

Rusia nu dorește în realitate negocieri de pace

Principalul consilier prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat că „Putin trebuie să revină la realitate” și a pus sub semnul întrebării motivele pe care le-a invocat pentru a justifica invazia Ucrainei. „Rusia nu dorește negocieri, ci încearcă să se sustragă de la responsabilitățile sale. Este evident”, a scris el pe Twitter.

Înainte de Crăciun, Dmitri Peskov a declarat că Rusia nu cunoaşte nimic despre vreun plan de pace ucrainean pe care, potrivit Wall Street Journal, Kievul se pregăteşte să-l prezinte în februarie.