Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, fost lider PNL, a declarat, joi, într-o emisiune la Prima TV, că preşedintele Klaus Iohannis a planificat înlăturarea sa de la conducerea PNL, pentru că ştia că nu va fi de acord cu numirea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier şi nici cu alianţa cu PSD, potrivit News.

„Iohannis a planificat înlăturarea mea de la conducerea PNL deşi sunt preşedintele PNL din istorie – pe date, pe cifre – care a avut cele mai bune rezultate pentru partid. A planificat înlăturarea, pentru că ştia sigur că nu voi fi niciodată de acord nici să fie Ciucă premier, nici să facă alianţă cu PSD. Şi de ce a făcut chestiunea asta? Pentru că nu vrea să se pensioneze. El speră să se menţină această alianţă şi după 2024, în care PSD să ia preşedinţia Româniai, iar PNL să primească poziţia de premier în alianţă. Domnul Iohannis, care doreşte să se întoarcă preşedintele la PNL şi vrea să fie premier”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a demisionat din funcție de președinte al Partidului Național Liberal pe 23 noiembrie 2021, fiind urmat atunci de mai mulți deputați și senatori.

Atunci fostul liberal a avut o serie de critici la adersa șefului statului Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că îi „slugărește cât mai mult pe PSD-iști, ca nu cumva să treacă suspendarea prin Parlament”.

În cadrul emisiunii de la Prima TV a fost întrebat cum explică faptul că PNL-ul pe care îl conducea a pierdut şapte procente între alegerile locale şi alegerile parlamentare.

„PNL a câştigat alegeri ca PNL, nu parte în alianţe, doar în mandatul meu. Nu am câştigat alegerile parlamentare din două motive: în primul rând din cauza faptului că a trebuit să guvernăm în pandemie şi în criză economică. În momentul în care am reuşit, pentru prima oară în 32 de ani de democraţie, să demitem un guvern postcomunist al PSD, al stângii, am  vrut să demarăm alegeri anticipate. Am demarat procedurile pentru convocarea alegerilor anticipate când a venit lebăda neagră pe care nu o putea anticipa nimeni  – pandemia”, a explicat Orban.

El a adăugat că nu poate să fie partener cu cei care „îi lustruiesc ghetele şi îi curăţă scamele liderului PSD”.

Demisia lui Ludovic Orban din PNL a venit la aproape două luni după ce Florin Cîțu a câștigat alegerile interne pentru funcția de președinte a partidului.

Ulterior, Ludovic Orban, alături de mai mulți liberali, au înființat partidul Forța Dreptei.