Turcia şi Siria au fost zguduite de o serie de cutremure devastatoare încă de la primele ore ale zilei de luni, sute de clădiri prăbuşindu-se, în timp ce numărul total de morţi în ambele ţări a depăşit 11.000.

Borsa Istanbul din Turcia a suspendat tranzacţionarea pe pieţele sale de acţiuni şi instrumente derivate, la 90 de minute de la deschidere, după ce două întreruperi la nivelul pieţei nu au reuşit să oprească o scădere de 7% a indicelui principal.

Indicele de referinţă al ţării a scăzut cu aproximativ 14% de luni, volumele de tranzacţionare fiind semnificativ sub mediile obişnuite, la doar 2,24 miliarde tranzacţii marţi, puţin peste jumătate din cele 4,14 miliarde de vineri.

”Din cauza creşterii volatilităţii şi mişcărilor extraordinare ale preţurilor după dezastrul cutremurului, pentru a asigura funcţionarea fiabilă, transparentă, eficientă, stabilă, echitabilă şi competitivă a pieţelor, Piaţa de acţiuni şi Derivatele de acţiuni şi indici din Piaţa de instrumente derivate au fost închise”, se arată miercuri în comunicatul Borsa Istanbul.

”Având în vedere volumul redus de tranzacţii, care nu permite formarea eficientă a preţurilor, toate tranzacţiile executate pe pieţele închise pe 8 februarie 2023 vor fi anulate”, a spus operatorul pieţei.

Cutremurele au forţat mari corporaţii precum BP să declare forţă majoră în operaţiunile lor în zona de dezastru din sudul Turciei.

Investitorii autohtoni au lansat o petiţie online prin care cer anularea tuturor tranzacţiilor care au avut loc de luni.

”Solicităm inversarea tuturor tranzacţiilor care au avut loc pe Borsa Istanbul începând cu 6 februarie 2023 şi închiderea bursei în perioada de doliu naţional”, se arată în comunicatul care însoţeşte petiţia.

Petiţia a primit peste 5.000 de semnături în câteva ore, apropiindu-se de obiectivul său de 7.500.

Turcii, afectaţi de ani de zile de inflaţia în creştere şi prăbuşirile valutare s-au refugiat în acţiunile ţării în ultimele luni, ridicând indicele principal cu 200%, anul trecut.

Murat Bakan, deputat din principala formaţiune de opoziţie, a declarat pe Twitter: ”Suspendarea bursei nu este suficientă. Tranzacţiile care au avut loc la bursa de la Istanbul în urma cutremurului trebuie anulate”.

Inversarea tranzacţiilor va proteja drepturile a 500.000 de investitori, a spus Bakan, adăugând că unele persoane ar putea încă aştepta ajutor sau nu au acces la internet.

Investitorii locali reprezintă acum 70% din deţinerile de acţiuni, în creştere de la 35% în 2020, în timp ce ponderea investitorilor străini care deţin acţiuni turceşti a scăzut sub o treime.

Mulţi investitori internaţionali au renunţat în ultimii ani la acţiunile turceşti, pe fondul turbulenţelor recurente ale pieţei şi a adoptării de către Ankara a politicilor economice şi monetare neortodoxe, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor în faţa inflaţiei în creştere.