Organizatia Mondiala a Sanatatii OMS a indemnat din nou autoritatile sanitare din China sa impartaseasca in mod regulat informatii in timp real, despre cresterea cazurilor de Covid din tara, informeaza The Guardian.
Expertii OMS Covid s-au intalnit vineri cu oficiali chinezi si „au subliniat din nou importanta transparentei si a schimbului regulat de date pentru a formula evaluari precise ale riscurilor si pentru a informa un raspuns eficient”, a declarat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
In special, OMS a solicitat mai multe date despre secventierea genetica, date despre spitalizari, internari si decese in unitatile de terapie intensiva – si date despre vaccinarile efectuate si starea de vaccinare, in special la persoanele vulnerabile si la cei peste 60 de ani.
OMS a invitat oamenii de stiinta chinezi sa prezinte date detaliate despre secventierea virala la o reuniune tehnica a OMS care va avea loc pe 3 ianuarie.
Comisia Nationala de Sanatate din China a spus despre intalnire doar ca oficialii sai din domeniul sanatatii au facut schimb de opinii cu OMS si ca vor avea loc mai multe schimburi tehnice.
O crestere a numarului de infectii cu Covid in China si indoielile cu privire la datele sale oficiale au determinat revenirea controalelor de sanatate in Europa si in intreaga lume, ca urmare a incetarii rapide a strategiei zero-Covid a lui Xi Jinping.
China urmeaza sa ridice restrictiile de calatorie incepand cu 8 ianuarie, iar de Anul Nou lunar, sute de milioane de muncitori chinezi sunt asteptati sa se intoarca in orasele de origine.
Presa de stat chineza a raportat ca in marile spitale din Shanghai s-a dublat in ultimele zile numarul pacientilor de urgenta.
La spitalul din orasul Ruijin, numarul de vizite la urgente a ajuns la 1.500 pe zi, pacientii cu Covid reprezentand 80% din aceste vizite, a raportat vineri Global Times.
Singapore, un centru cheie de calatorie, a declarat vineri ca va adopta o abordare „prudenta” pentru cresterea capacitatii pe masura ce calatoriile chinezilor in strainatate vor fi reluate. Aparitia unor variante noi si mai periculoase si suprasolicitarea sistemului de sanatate al calatorilor bolnavi din Singapore, au fost principalele sale preocupari, a spus ministerul sanatatii.
Marea Britanie este cea mai recenta tara care a introdus restrictii calatorilor din China. Decizia a fost luata din cauza a ceea ce guvernul considera ca este „o lipsa de date fiabile” din China.
SUA au atribuit recenta sa modificare a politicii lipsei de informatii cu privire la variantele de Covid si ingrijorarii ca numarul de cazuri crescute din China ar putea duce la dezvoltarea de noi variante ale virusului.
Ministrul Sanatatii din Germania, Karl Lauterbach, a spus ca „nu este inca necesara” reintroducerea testelor obligatorii pentru calatorii care vin din China in zona Schengen prin Germania, dar ca datele despre variantele Covid furnizate de Beijing nu sunt suficient de fiabile. „De aceea, trebuie sa ne bazam foarte mult pe sa facem asta noi insine”, de exemplu, analizand cu atentie zborurile individuale, a spus el.
Mass-media de stat chineza a numit revenirea cerintelor de testare pentru calatori „discriminatorie” si motivata politic, in incercarea de a submina redeschiderea Chinei.
Un oficial chinez a declarat ca tara sa a jucat un rol activ in monitorizarea globala a agentilor patogeni si va alerta OMS „in timp util atunci cand este descoperita o noua varianta sau cand mutatia provoaca o schimbare a virulentei sau transmisibilitatii virusului”, potrivit Global Times.