Oana Pellea, una dintre cele mai talentate actriţe ale generaţiei sale, este fiica Domnicăi şi a lui Amza Pellea. Ea s-a născut la 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. Actrița vorbește de multe ori despre părinții săi cărora le poartă o mare recunoștință.

„Eu vorbesc tot timpul despre tata și despre mama. Datorită lor mă aflu pe acest Pământ. Lor le datorez tot ceea ce am fost și tot ceea ce sunt în momentul de față”, spunea Oana Pellea.

Tatăl său a decedat la numai 52 de ani, când Oana Pellea avea doar 19 ani. A fost un moment extrem de delicat. „Au contat pentru mine foarte mult pentru mine primii ani petrecuți alături de bunici la Craiova. Erau oameni drepți, cu frica lui Dumnezeu. Credința vine treptat, se clădește pas cu pas în sufletul unui copil sensibil. Chiar și momentele de îndoială, de revoltă, cum am avut eu la dispariția lui Amza, nu mi s-au părut altceva decât provocări ale lui Dumnezeu, ca să-mi încerce credința”, a spus actrița într-un interviu pentru Formula As.

A fost iubită, nu răsfățată

„Copil iubit am fost, dar răsfățat – nu. Mi se reprima orice gest de a ieși în față, doar pentru că eram fiica unui actor celebru. Tata n-a fost de acord să devin actriță. Știa ce viață grea mă așteapta. Nu a intervenit niciodata pentru mine. Tin minte ca in liceu eram ultima care purta haine noi. Eram ultima din clasa incaltata cu pantofi la moda. Amza imi spunea: „De ce sa-i faci sa sufere pe colegii tai, care nu-si permit incaltari noi in fiecare trimestru?”, a spus artista.

Amza s-a stins foarte devreme. „Nu știu cum ar fi fost Amza în ziua de azi… cred că la fel cum a fost în toată viața lui. Bun, generos, vesel, cu un suflet mare și cald ca o pâine-n test, cu chef de viață… A fost cel mai excepțional tată și prieten! El și cu mama sunt dragostele vieții mele. Am fost privilegiată să îi am părinți!”, a spus în ceascadecultura

„Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei şi mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toţi să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor..

Amza a făcut parte din categoria artiştilor care «ard». Oriunde ar fi fost, dăruia atât de mult din el, din bucurie, din suflet şi din cinste, încât chiar toată viaţa lui «a ars». Şi acasă şi pe platourile de filmare şi la teatru şi la institut… A fost aşa, ca un izvor care tot dăruia. Şi consumul acesta de lumânare superbă l-a costat. Sau nu, pentru că eu cred că lucrurile se întâmplă aşa cum trebuie să se întâmple şi probabil că a trebuit să plece la 52 de ani“,“, a spus pentru adevarul.ro

Apel public pentru sănătate

Oana Pellea a fost o umătoare înrăită dar a reușit să scape de acest viciu. Ea a publicat o „scrisoare” prin care a cerut public ca toată lumea să renunțe la fumat. Amza Pellea care s-a stins în 1983.

Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima data. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurta și merita arsa și cheltuită…

Trăgea din țigară pana la capăt, pana ardea toată…cum si-a ars superb viața.
Când a murit m-a rugat doua lucruri!

1. Sa am grija de mama

2. Sa mă las de fumat.

Adoram sa fumez! Nu înțelegeam cum poți trai fără a fuma!

Oameni buni…faptul ca m-am lăsat de fumat este cea mai mare victorie a mea vis-a vis de mine!
E vorba nu despre cât mai ai de trăit, e vorba de calitatea vieții ce o mai ai de trăit! Știți ce înseamnă sa va intre aer proaspăt în piept pana în prasele ? Dumnezeire! Au trecut 14 ani de când nu mai fumez.
Fumam trei pachete pe zi, uitasem ce înseamnă sa respiri.
Lasati-va!

Dacă vrei cu adevărat e ușor!
Cu medicamente sau nu!
Lasati-va!

Va datorați măcar atât…si dacă nu o faceți pentru voi…faceti-o pentru cei ce va iubesc!
Nu e firesc, nu e natural! Nu te salveaza de nimic…nici de frica, nici de timiditate, nici de neîncredere. Nu folosește la nimic decât la a-ti scurta viața.

În teatrul și filme

A absolvit, în 1984, Academia de Teatru şi Film, la clasa profesoarei Sanda Manu. În intervalul 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, iar între 1987 şi 1999 a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În perioada 1999-2019, a fost actriţă liber profesionistă.

Pe scena Teatrului Bulandra a jucat în spectacole ca: „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmidt, regia Chris Simion Mercurian, 2010; „Scaunele” de Eugene Ionesco, regia Felix Alexa, 2004; „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; „Richard II” de William Shakespeare, regie Mihai Măniuţiu; „Hamlet” de William Shakespeare, regia Tompa Gabor; „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Măniuţiu; „Iulius Cezar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; „Woyzeck” de Georg Buchner, regia Tompa Gabor; „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Alexandru Darie; „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei; „Merlin” de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu; „Mephisto” de K. Mann, regia Alexandru Darie; „R.U.R.” de Karel Capek, regia Alexandru Darie; „Piaţeta” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, menţionează site-ul tnb.ro.

La Teatrul Odeon a jucat în piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu, 1998, iar la Teatrul Metropolis a apărut în spectacole precum: „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Victor Ioan Frunză, 2017; „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan, 2015; „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec; „Mă tot duc”, adaptare după William Shakespeare, Marc Dore, etc.

Din filmografia actriţei amintim: „Moromeţii 2”, regia Stere Gulea, 2018; „Triplu sec”, serial TV, regia Letiţia Rosculeţ, 2018; „The Gambler”, regia Szabolcs Hajdu, 2015; „Uniţi, salvăm”, scurt metraj, regia Iben Ravn, 2015; „Biblioteque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu, 2010; „Fire and Ice: cronica dragonilor”, regia Jean-Christophe Comar („Pitof”), 2007; „Cu un pas înainte”, serial TV, regia Bogdan Tiberiu Dumitrescu, 2007; „I really Hate My Job”, regia Oliver Parker, 2007; „Tinereţe fără tinereţe”, regia Francis Ford Coppola, 2007; „Children of Men”, în regia lui Alfonso Cuaron, 2006 (nominalizat la Oscar în 2013 la trei categorii); „Păcatele Evei”, serial TV, regia Adrian Batista, 2015; „Palme albe”, regia Szabolcs Hajdu, 2006; „Camera ascunsă”, regia Bogdan Dumitrescu, 2004; „High Tension”, regia Alexandre Aja, 2003; „Stare de fapt”, regia Stere Gulea, 1995; „Nostradamus”, regia Roger Christian, 1994; „Vulpe – Vânător”, regia Stere Gulea, 1993; „Visul – Portret Liviu Ciulei”, Lucia Hossu Longin, 1992; „Unde la soare e frig”, regia Bogdan Dumitrescu, 1991; „Cine are dreptate?”, regia Alexandru Tatos, 1990; „François Villon – Poetul vagabond”, regia Sergiu Nicolaescu, 1990; „Maria Mirabela în Tranzistoria”, regia Ion Popescu Gopo, 1989; „Acasă”, regia Constantin Vaeni, 1984; „Der Mann mit dem Ring im Ohr”, regia Joachim Hasler, 1984; „Faleze de nisip”, regia Dan Piţa, 1983; „Râdeţi ca-n viaţă”, regia Andrei Blaier, 1983; „Concurs”, regia Dan Piţa, 1982, precizează site-ul tnb.ro.