Sursă foto: stiridecluj.ro

Anamaria Buș, din județul Alba, a fost exmatriculată din Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca în 2019, din cauza unei boli la plămâni, însă a obținut în instanță dreptul de a deveni polițistă. Ea a fost foarte hotărâtă să îmbrace uniforma și nu s-a lăsat doborâtă.

Anamaria a fost exmatriculată după ce a primit un aviz medical din partea comisiei medico-militare de la Spitalul Militar din Cluj, care a considerat că nu este aptă medical pentru a continua cursurile. Tânăra a intrat la școală în 2018 și s-a îmbolnăvit după un an.

Cu toate acestea, medicii nu au ținut cont de faptul că boala poate fi tratată și vindecată, ceea ce s-a și întâmplat, după ce Anamaria a fost internată la un spital din Aiud.

Chiar dacă a fost declarată complet vindecată, Școala de Agenți de Poliție nu a fost dispusă să o primească înapoi la cursuri în 2020, așa că tânăra a dat instituția în judecată.

”Sub acest aspect, instanța reține că, în contextul în care boala *** este vindecabilă în proporție de 100%, măsura încetării definitive a calității de elev este nejustificată atât medical, cât și educațional, în paragraful nr. 1 ctg. I din Anexa nr. 1 la Ordinul M.A.I. nr. 107/2014 nefiind prevăzut niciun remediu din prisma reintegrării școlare în caz de vindecare. În acest sens, instanța reține că este inuman să exmatriculezi un elev la debutul unei boli vindecabile fără să îi dai ocazia să revină în sistemul educațional atunci când acesta se vindecă”, se arată în sentința prin care tânăra a fost reîncadrată ca elev la Școala de Agenți de Poliție din Cluj Napoca, potrivit Foaia Transilvană.

”Încetarea calității de elev reprezintă o măsură disproporționată și excesivă care încalcă dreptul reclamantei prevăzut de art. 2 al Protocolului 1, drept dobândit prin promovarea examenului de admitere, mai ales prin raportare la împrejurarea că reclamanta arată că s-a vindecat, într-un interval relativ scurt de timp”, mai precizează judecătorii.

Tribunalul Alba a mai dispus ca Anamaria Buș să fie reîncadrată la școala de agenți de poliție. ”Va dispune reîncadrarea reclamantei în calitatea de elev al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj – Napoca în vederea reluării studiilor doar în situația în care, urmare a reverificării situației medicale a acesteia, se constată îndeplinirea baremului medical de către reclamantă. Reverificarea situației medicale a reclamantei urmează a se efectua cel mai târziu la momentul organizării următorului concurs de admitere în cadrul Școlii de Agenți de Poliție, iar reîncadrarea reclamantei, în situația în care corespunde din punct de vedere medical, se va efectua în cadrul promoției pentru care s-a organizat respectivul concurs”, se precizează în sentința definitivă a Tribunalului Alba.

Recent, Anamaria a depus jurământul și a devenit oficial agent de poliție. ”Majoritatea obstacolelor se topesc atunci când ne hotărâm să trecem cu îndrăzneală peste ele”, a spus tânăra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.