O primă țară NATO condamnă Rusia pentru explozia din Polonia. Și alte state reacționează, inclusiv România

0
10

Tensiunile sunt uriașe după ce doi cetățeni din Polonia au fost uciși într-o explozie despre care sursele vorbesc că ar fi fost provocată de două rachete rusești care vizau Ucraina.

Varșovia a anunțat, după mai multe ședințe convocate de urgență la nivelul Guvernului și Consiliului Apărării, că a decis să ridice nivelul de alertă al armatei și ia în considerare să activeze Articolul 4 din Tratatul NATO.

Articolul 4 presupune convocarea unei ședințe între membrii NATO, după ce „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea” unui stat e amenințată.

Cât timp s-au desfășurat ședințele, reacțiile au curs din întreaga lume, unii lideri declarându-se gata de conflict, în timp ce alții au fost mai rezervați, cerând răbdare pentru a fi aflate toate informațiile.

Din SUA, Pentagonul a spus că este la curent cu informațiile din presă, dar a ținut să precizeze că nu are până la acest moment detalii care să confirme că este vorba de rachete rusești.

În schimb, ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a acuzat direct Rusia pentru moartea celor doi cetățeni polonezi.

„Condoleanțele mele camarazilor polonezi. Regimul criminal din Rusia a lansat rachete care nu doar că au țintit civili ucraineni, dar au lovit și teritoriul NATO din Polonia. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a transmis pe Twitter Pabriks.

Și Estonia a reacționat, ferindu-se încă să acuze direct Rusia, dar declarându-se gata să își apere aliații NATO.

„Cele mai recente vești din Polonia sunt extrem de îngrijorătoare. Ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru al teritoriului NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliații noștri apropiați, Polonia”, a transmis pe Twitter Ministerul de Externe.

O reacție a venit și de la Budapesta, unde oficialii ungari au anunțat că și ei convoacă, de asemenea, Consiliul de Securitate, cu două puncte pe ordinea de zi: livrarea de petrol rusesc prin Drujba și incidentul din Polonia.

Lituania de asemenea insistă că fiecare centimetru din NATO trebuie apărat.

„Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Ținem legătura cu prietenii polonezi. Lituania e alături și puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!”, a scris pe Twitter președintele lituanian Gitanas Nauseda.

O reacție oficială a venit și de la NATO: „Analizăm informațiile și ne coordonăm cu aliații polonezi”.

Și președintele României Klaus Iohannis a anunțat solidaritatea țării noastre cu Polonia și aliații.

„România este deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru, Polonia, după veștile îngrijorătoare despre exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. Noi suntem NATO”, a transmis pe Twitter șeful statului.

A reacționat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta spune și el clar că Polonia a fost lovită de rachete rusești: „Teroarea nu se oprește la granițele noastre. Rachete rusești au lovit Polonia. Au tras rachete pe teritoriul NATO. Este un atac rusesc cu rachete asupra securității colective! Este o escaladare importantă. Trebuie să acționăm”.

Germania anunță de asemenea că e în strânsă legătură cu oficialii polonezi și NATO.

„Gândurile mele se îndreaptă către Polonia, vecinul și aliatul nostru apropiat. Monitorizăm atent situația și suntem în contact cu prietenii polonezi și aliații NATO”, a anunțat ministrul de Externe Annalena Baerbock.

O reacție a venit și de la președintele Consiliului European Charles Michel: „Sunt șocat de veștile că o rachetă sau altfel de muniție a ucis oameni pe teritoriul polonez. Condoleanțe familiilor. Suntem alături de Polonia. Sunt în contact cu autoritățile poloneze, membrii Consiliului European și alți aliați”.

Ce spune Moscova

Două persoane au murit după o explozie la o fermă din localitatea poloneză Przewodów, situată la granița cu Ucraina.

Autoritățile au confirmat incidentul și victimele, fără a da detalii despre cauza exploziei. Surse citate de Radio Zet susțin că ar fi vorba de două rachete rusești deviate care ar fi căzut pe pământ polonez.

O reacție a venit și de la Moscova, prin vocea ministrului Apărării, care a acuzat provocări deliberate pentru escaladarea conflictului.

Între timp, pe canalele propagandei ruse situația e prezentată cu vina plasată pe Ucraina. Mai exact, narativul spune că în Polonia au căzut rachete de apărare lansate de ucraineni pentru a anihila rachetele lansate de ruși.

Amintim că Rusia a lansat azi cel mai amplu atac din februarie încoace, cu peste 100 de rachete ce au vizat Kievul, Liovul și numeroase alte regiuni, provocând pagube mari infrastructurii de energie nu doar în Ucraina, ci și în Moldova.

Vezi articolul original O primă țară NATO condamnă Rusia pentru explozia din Polonia. Și alte state reacționează, inclusiv RomâniaExpressPress