În Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj s-a efectuat o intervenție medicală minim invazivă, în premieră națională. O echipă pluridisciplinară, formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și terapie intensivă, a salvat viața unui bărbat în vârstă de 73 de ani, care avea o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi funcțional pe care îl mai avea.
Intervenția a fost condusă de dr. Dan Duma, medic specialist în radiologie intervențională, care a utilizat crioablația sub ghidaj CT pentru a trata minim invaziv leziunea tumorală. Această procedură este folosită de mult timp în străinătate, dar în România este încă în faza incipientă. Procedura medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), pentru a îngheța țesutul tumoral.
Intervenția a durat mai puțin de o oră, iar pacientul a avut o evoluție postoperatorie foarte bună, fiind externat a doua zi. Dacă nu ar fi fost realizată această soluție terapeutică, pacientul ar fi fost expus riscului de a dezvolta insuficiență renală cronică și ar fi fost nevoit să facă dializă pentru tot restul vieții sale. În plus, o intervenție chirurgicală clasică ar fi fost mult mai dificilă de realizat.
„Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul aparat de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare”, a transmis managerul SCJU Cluj, prof.dr. Claudia Gherman.